Grupa protiv buke: Želimo miran san!

0
Inge Bajić predstavila je Grupu za reguliranje problema buke
Inge Bajić predstavila je Grupu za reguliranje problema buke

Visok tlak, aritmija, stres, neuroze… Tek su neki od simptoma izazvani izlaganju kontinuiranoj, jakoj buci. Naime, pri udruzi Zelena Istra u Puli oformila se Grupa za reguliranje problema buke koja se novinarima predstavila 10. listopada i upozorila na nesnosne probleme s kojima se bezuspješno suočavaju.

Iako kao problem najviše ističu klub Uljanik, na crnoj listi našao se i Podroom, Danteov trg, Valkane i Aruba, istaknuli su predstavnici grupe koja za sad broji 50-ak članova, a koji su Gradu i policiji uputili zahtjev za rješavanje problema.

„Sporna je bila Odluka Grada Pule usvojena još 2008. godine kojom se dopušta prekoračenje dozvoljenih razina buke do 95 decibela do tri ujutro, iako koncerti stvaraju buku i do 120 decibela“, rekla je u ime Grupe Inge Bajić i naglasila kako je nedopustivo da se rad ugostiteljskih objekata proglašava javnom manifestacijom čije je održavanje na javnim površinama dopušteno tijekom ljetnih mjeseci.

„Nemamo ništa protiv održavanja koncerata i slično, ali u Uljaniku, zahvaljujući Gradu, redovna djelatnost četvrtkom, petkom i subotom pretvorila se nekim čudom u javnu manifestaciju“, veli Bajić.

Za održavanje javnih manifestacija predlažu mjesta poput Monumenta, tvrđave Punta Christo i slična mjesta van stambenih zona, a za rad ugostiteljskih objekata koji se nalaze u stambenim zgradama traže da se usklade s kućnim redom zgrade, kako bi stanari mogli mirno spavati.

Policija bi, smatraju iz Grupe, trebala redovito održavati javni red i mir kako mladi koji se okupljaju u parku na Monte Zaru nadomak Uljanika ne bi stanarima okolnih zgrada remetili san.

Prikazana je snimka koju smo na našem portalu već objavili, nastala u jedan i dva ujutro u dnevnim boravcima stanara koji žive u blizini Uljanika. Na snimci se vide upaljeni televizori, a u pozadini trešti glazba s koncerata te se ton s televizije i ne čuje.

Aleksandra Dejanović
Aleksandra Dejanović

Život zbog buke postao nesnosan

Aleksandra Dejanović živi na Monte Zaru i kaže kako je život zbog buke ondje postao nesnosan.  „Od četvrtka do nedjelje uopće ne možemo spavati. Imam dvoje djece koja u petak ujutro moraju u školu, a muž mi radi i nedjeljom te neispavan odlazi na posao. Ja, pak s 45 godina starosti već imam srčane probleme i aritmiju. Najradije bi prodali stan i odselili, ali cijena stana je upravo zbog blizine Uljanika, pala“, kaže Dejanović i dodaje da su uložili 25 tisuća kuna u nove prozore koji su, smatrali su, dovoljni da izoliraju zvuk, ali ni to nije pomoglo. „Svjesna sam da se mladi žele zabavljati, uostalom, i moja će djeca vjerojatno uskoro izlaziti u Uljanik, ali tamo treba napraviti adekvatnu izolaciju“, rekla je Deajnović koja je uvjerenja da „netko ima veliku korist od tog Uljanika i zato mu pogoduje“.

Na njihove vapaje ne reagira, kaže, ni policija koju redovito alarmira zbog remećenja javnog reda i mira. „Kada se oko 3 sata ujutro buka iz Uljanika konačno smanji, gosti se na putu kući zaustavljaju pred našom zgradom, viču, pjevaju i tuku se točno ispod našeg prozora, stoga je do zore nemoguće zaspati“, očajna je Dejanović.

Vera Gruevska
Vera Gruevska

S njom se slaže i Vera Gruevska kojoj buka iz Uljanika također remeti san, ali i zdravlje. „Kad oko 23 uhvatim onaj prvi san, tada buka postaje najnesnosnija. Imam aritmiju, operirala sam melanom i buka mi samo dodatno pogoršava ionako loše zdravstveno stanje“, veli Gruevska na rubu suza.

No ni na Verudi situacija nije ništa bolja. Zbog caffe bara Podroom, Zlata Kumšić već 13 godina nema miran san. „Imam problema s tlakom i srcem i ne mogu dobro obavljati radne zadatke zbog neispavanosti. Obraćali smo se Gradu, raznim službama, Vijeću, inspekcijama, Državnoj upravi, ali bezuspješno. Po tri puta u jednoj noći zovemo policiju, ali od njih nikakve koristi“, izjavila je Kumšić i kazala kako je na kraju vlasnik Podrooma nju tužio jer ga uznemirava i „remeti“ mu posao, zbog čega mu pada promet. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Zlata Kumšić
Zlata Kumšić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa