Na okruglom stolu u Bruxellesu predstavljeni pomaci Istarske županije i budući izazovi regionalne suradnje

0
Dani otvorenih vrata 2012 – Europski tjedan regija i gradova
Dani otvorenih vrata 2012 – Europski tjedan regija i gradova

U Europskom parlamentu u Bruxellesu, 9. listopada, održan je okrugli stol pod nazivom “Towards EU 28: The perspectives of Croatian Accession to the EU for the future of EU integration process and regional co-operation”, koji je organiziran u sklopu manifestacije “Open Days 2012 – European Week of Regions and Cities/Dani otvorenih vrata 2012 – Europski tjedan regija i gradova”, koja ove godine obilježava svoju desetu obljetnicu.

Bila je to prilika za susret regionalnih vlasti i Europskih institucija. Oko okruglog stola uz europarlamentarca Jelka Kacina, zamjenikom voditelja Delegacije za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnogorom i Kosovom i suorganizatora, predstavnika Kantona Sarajevo pri Europskoj uniji, Dina Elezovića, okupili su se brojni predstavnici regija Jugoistočne Europe.

Delegacija Istarske županije predvođena dožupanicom Vivianom Benussi aktivno je sudjelovala u raspravi, a stavove Istarske županije predstavio je i Oriano Otočan, pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i Europske integracije.U raspravu su se uključili predsjednici regija Koruške, Gerhard Dörfler, Friuli Venezia Giulie, Renzo Tondo, varaždinski župan, Predrag Štromar, europski povjerenik za regionalnu politiku, Johannes Hahn i drugi. Prilikom rasprave naglašeni su i predstavljeni pomaci Istarske županije u predpristupnom razdoblju te budući izazovi regionalne suradnje s naglaskom na istarska iskustva te eurointegracijske procese na jugoistoku Europe.

Okruglom stolu uslijedio je prijem u zajedničkom predstavništvu Istarske županije i regija Friuli Venezia Giulia, Koruška te Kantona Sarajevo gdje su se susrele brojne institucionalne ličnosti s delegacijama iz regija i gradova, a u ime Istarske županije goste je pozdravio župan Ivan Jakovčić.

U popodnevnim satima, u prostorijama regije Galicia, pročelnik Otočan, sudjelovao je u ime Istarske županije, na workshopu “From Euroregion to EGTC. A long path to territorial cooperation”, predstavivši osnivanje Jadranske euroregije, istarski doprinos u razvoju iste te ostale istarske inicijative međunarodne suradnje i trenutnu situaciju Europskih grupacija za teritorijalnu suradnju (EGTC) koje predstavljaju inovativan način prekogranične suradnje. Na workshopu su sudjelovali regionalni ministar Regije Veneto, Roberto Ciambetti, predsjednik austrijske Koruške, Gerhard Dörfler, predsjednik talijanske regije Friuli Venezia Giulia, Renzo Tondo, zamjenik predsjednika Regije Sjevernog Portugala te predstavnici portugalskih gradova Braga i Guimaraes.Iste večeri, u prostorijama Regije Veneto održan je svečani prijem u sklopu kojeg je otvorena zajednička izložba ‘’Statica2” dvaju istarskih umjetnika, Luke Stojnića i Matije Debeljuha, te talijanskog slikara Giuseppe Dall’Archea.

Prisutne je uvodnim govorom pozdravio župan Jakovčić, naglasivši važnost međunarodne suradnje, osobito u projektima u kulturi. Izložbu “Statica2” predstavila je kustosica Branka Benčić i naglasila jedinstveni pristup trojice umjetnika u prikazivanju teritotorijalnih karakteristika kroz različite perspektive, koristeći različite medije.

Na prijemu je priređena i degustacija tipičnih istarskih proizvoda i vina, što ukazuje na kontinuiranu promociju i valorizaciju istarskih bogatstva i vrijednosti u središtu Europske unije i Belgije kroz predstavnički ured u Bruxellesu, priopćeno je iz Kabineta župana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa