U sjedištu Europske unije predstavljen istarski pršut

0
Istarski pršut, the first Croatian PDO product on EU gateway
Istarski pršut, the first Croatian PDO product on EU gateway

U prostorijama predstavništva Istarske županije u Europskoj uniji u Bruxellesu, u srijedu 10. listopada, održana je prezentacija i degustacija istarskog pršuta pod nazivom “Istarski pršut, the first Croatian PDO product on EU gateway” koju su organizirali Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije i Udruga istarskih proizvođača pršuta, uz podršku i suorganizaciju Ureda Istarske županije u Bruxellesu.

Prezentaciji nazočili su istarski župan Ivan Jakovčić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Kraljevini Belgiji, Mario Nobilo, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Vlade Republike Hrvatske, Ivan Vrdoljak, zamjenica šefa Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, Zrinka Ujević, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije, Milan Antolović, predstavnici Opće uprave Europske komisije za poljoprivredu, predstavnici Odbora regija i Gospodarskog i socijalnog odbora Europske unije, razni predstavnici drugih institucija i regionalnih ureda u Bruxellesu te predstavnici Agencije za ruralni razvoj Istre - AZRRI.

Blanka Sinčić-Pulić, viša stručna suradnica za zaštitu i valorizaciju autohtonih proizvoda Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, održala je prezentaciju istarskog pršuta kao prvog hrvatskog proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti koja mu je dodijeljena 10. veljače 2011. Sinčić-Pulić predstavila je tradicionalni način proizvodnje pršuta, procedure soljenja, sušenja i zrenja te je naglasila kako je 3. listopada 2012. predan zahtjev za registraciju izvornosti istarskog pršuta na Europskoj razini.

Župan Jakovčić, pozdravivši okupljene goste naglasio je važnost dobivanja potrebnih oznaka i dopuštenja sa strane Europske unije kako bi se zaštitio ne samo istarski pršut, već i svi drugi tipični istarski proizvodi te kako ulazak Hrvatske u EU predstavlja veliki izazov ka tom cilju.

Nakon prezentacije uslijedila je degustacija istarskih pršuta koju su priredili istarski rezači koji su tom prigodom istarski pršut predstavili izravno Europskoj uniji i Bruxellesu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa