prijava policiji

Pokušali navesti dijete da uđe u kombi pa onda pobjegli

0
Ulica J. Pahora u Sežani
Ulica J. Pahora u Sežani

Osnovna škola Srečka Kosovela iz Sežane u susjednoj Sloveniji na svojoj je internetskoj stranici objavila posebnu obavijest za roditelje i djecu da ih je policija obavijestila da neznanci s kombijem zaustavljaju djecu u tom mjestu te se raspituju za put do Kopra. Od učenika su zatražili da budu krajnje oprezni te da ne nasjedaju ako ih netko zaustavi te se počne raspitivati.

Policajci policijske postaje Sežana zaprimili su prijavu da se 26. rujna u 13.25 u Sežani, u Pahorovoj ulici, pojavio kombi crne mat boje, talijanskih registarskih pločica, u kojem su bila dva muškarca te su pokušavali navesti dječaka da uđe u auto. Tog dana kombi se zaustavio kod 12-godišnjeg dječaka, putnik je otvorio klizna vrata, a vozač je pitao dječaka na slovenskom jeziku zna li gdje se nalazi konkretni dućan u Kopru i zamolio ga da ode s njima kako bi im pokazao put, rekli su za naš portal u Policijskoj upravi Kopar.

Naime, slovenskoj smo se policiji obratili budući da se događaj odigrao blizu Istre, ali i zbog činjenice da se često pojavljuju glasine o takvim kombijima i u našoj županiji, no vrlo ih je teško potvrditi, pa na koncu sve izgleda kao 'fake news'. Slovenska nam je policija međutim potvrdila da je doista dobila takvu prijavu, te s obzirom na okolnosti čini se da ju dosta ozbiljno shvaćaju.

Naime, prema prijavi, a kako su nam rekli u koparskoj policiji, vozač je obećao dječaku da će mu kupiti što god poželi u trgovini. Dječaku je to bilo sumnjivo pa se odmaknuo od kombija, no tada je iz njega izišao i putnik. Kad je primijetio da je dječak počeo trčati i istodobno tipkati po telefonu, putnik je sjeo natrag u vozilo, te se odvezao, rekli su nam u PU Kopar koja traga za osobama iz prijave. Samo obraćanje djetetu ne predstavlja kazneno djelo ili prekršaj, zbog toga se pokušavaju pronaći navedene osobe kako bi se utvrdile njihove namjere, ističu u policiji.

Roditeljima savjetuju da o takvim situacijama razgovaraju s djetetom, ali onda kada nisu opterećeni konkretnim slučajem ili raspravom iz medija i s interneta. "Djeci treba objasniti da ne ulaze u tuđa vozila, ne primaju darove nepoznatih i ne idu za nepoznatima bez obzira na obećanja o slatkišima ili sličnom", ističu u policiji. U takvom slučaju dijete bi trebalo to odbiti s odlučnim ne, sve to odmah reći najbližoj odrasloj osobi na ulici ili trgovini, a odrasla osoba to mora pažljivo poslušati i odmah nazvati policiju, jer se jedino brzom akcijom mogu prikupiti podaci i razriješiti konkretni slučajevi, savjetuju u policiji. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa