Jakovčić: Istra je po europskim stečevinama vodeća hrvatska županija

0
Predsjednici četiriju regija na konferenciji za novinare u Bruxellesu
Predsjednici četiriju regija na konferenciji za novinare u Bruxellesu

U okviru manifestacije “Open Days” 10th Europen Week of Regions and Citties/"Dani otvorenih vrata" 10. Europski tjedan regija i gradova u organizaciji Odbora regija Europske unije, u zajedničkom sjedištu Istarske županije, talijanske regije Friuli Venezie Giulie, austrijske Koruške i BiH Kantona Sarajeva, održana je, 9. listopada, zajednička konferencija za novinare predsjednika spomenutih regija, Ivana Jakovčića, Renza Tonda, Gerharda Dörflera i Rusmira Sendića.

S osobitim značajem župan Istarske županije Jakovčić izdvojio je multikulturalnost i dvojezičnost koje obilježavaju i razlikuju Istarsku županiju, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini.

Istarski primjer ukazuje na snagu tolerancije i bogatstvo raznolikosti koje su se s posebnim utiskom afirmirale nakon teških devedesetih godina, naglasio je župan Jakovčić i istaknuo kako se budućnost Istre temelji se na međuregionalnoj i međunarodnoj suradnji, po uzoru na Europske grupacije za teritorijalnu suradnju koje promoviraju i unaprjeđuju zajedničke projekte i prijateljske odnose među regijama.

Župan Jakovčić ističe kako će upravo punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj Uniji, otvoriti vrata i osnažiti započete programe međunarodne suradnje i prijateljske odnose, koje Istra posebno njeguje.

Istarska županija teži biti i jest, po pitanju europskih tematika, vodeća hrvatska županija te prva koja je otvorila predstavnički ured u srcu Europe, zaključio je župan i zahvalio se na pomoći koju su pritom pružali talijanska regija Friuli Venezia Giulia i austrijska Koruška, Istri ali i Hrvatskoj.

Predsjednik talijanske regije Friuli Venezie Giulie, Renzo Tondo, istaknuo je kako zajedničko zasjedanje ovih četiriju različitih regija, okupljenih ovom prigodom u Bruxellesu, predstavlja simboličan, ali i značajan čin koji ukazuje na konkretnu činjenicu snage njihovih odnosa, priopćeno je iz Kabineta župana.

Župan Jakovčić na konferenciji za novinare u Bruxellesu
Župan Jakovčić na konferenciji za novinare u Bruxellesu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa