Mogorović: Napuštam HDZ jer Karamarko nije ispunio obećanja

0
Ninoslav Mogorović (Snimio: Darko Tumpić)
Ninoslav Mogorović (Snimio: Darko Tumpić)

Ninoslav Mogorović, član GO HDZ-a Pule (dopredsjednik u ostavci) i član ŽO HDZ-a obratio se javnosti putem priopćenja u kojem objašnjava zašto napušta stranku te se kritički osvrće na dosadašnji rad stranke i predsjednika Tomislava Karamarka.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Iz razloga što predizborna najava i obećanje Tomislava Karamarka u fazi kandidature za predsjednika HDZ-a nisu ostvareni naime, on je tada, baš kao i ostali kandidati, najavio da će se HDZ doista demokratizirati na način kako je to uobičajeno u sestrinskim strankama sličnog svjetonazora u zapadnoeuropskim državama, a pošto je to bio temeljni preduvjet za moj povratak u HDZ, primoran sam, prije svega zbog vlastitog uvjerenja i vjerodostojnosti, napustiti članstvo iste.

Sve ukazuje na to da će pod novim vodstvom stranka koracati istim utabanim stazama „demokratskog centralizma“ orijentalističko – balkanskog tipa, a što znači da neće biti moguće zadržati manjinsko mišljenje i boriti se unutar stranke da ono postane većinsko. To nikako nije, po mojem dubokom uvjerenju, dobro kako za sam HDZ tako i za kvalitativan pomak na bolje u demokratizaciji društva u Hrvatskoj uopće.

Osim toga HDZ se u mandatu novog predsjednika nije etablirao u ono što bi već nekim automatizmom bilo logično za očekivati, u kontekstu aktualne i teške gospodarske, socijalne i općenito političke krize, naime u snažnu, oštru i uvjerljivu oporbu što ostavlja gorak dojam o sprezi svih parlamentarnih stranaka sa stvarnim unutarnjim vladarima Hrvatske, a to su, prema načelu tadašnje jugoslavenske orijentacije i režimske podobnosti, precizno odabrani današnji oligarsi, a nekadašnji tehno - menađeri, „uskrsnuli“ i pretvoreni, u pretvorbi Ante Markovića krajem 80 -tih godina prošlog stoljeća, u kapitaliste. Promjena vlasti u Hrvatskoj može se slikovito opisati onom : „ Sjaši Murta da uzjaši Kurta!“.

HDZ je postao žrtva nelustriranog pravosuđa

Predsjednik HDZ-a se, poput Ive Sanadera koji je poklonio EPH-u jedan veliki dnevni list, demagoški žali kako je ta stranka medijski izolirana što je naravno točno no, tko je za to kriv nego ona sama što nema niti jedno dnevno ili tjedno glasilo blisko načelima i političkim pozicijama na kojima bi HDZ trebala temeljiti svoj svjetonazor ako ga u stvarnosti uopće ima. I taj prevažan segment društvenog i političkog života je već od samoga starta predan u ruke ideološkim poklonicima, djelatnicima i suradnicima obavještajnih službi bivše države kao i njihovim vanjskim podupirateljima i zaštitnicima.

HDZ je isto tako postao planirana žrtva nelustriranog pravosudnog sustava u puno većoj mjeri nego što je to objektivno zaslužila. Kako je moguće da pravosudni „bog i batina“ Mladen Bajić u kontinuitetu radi za DORH već punih 35 godina, još od vremena kada je i Tito bio živ, a da to domoljubno i narodnjački orijentiranu stranku uopće ne smeta!? Kako je moguće da su gotovo do jednog suci Vrhovnog suda RH postali sucima u diktatorskom režimu kada su slovili kao „pesnica“ totalitarističke partije i njezine političke policije prema protujugoslavenskim  „elementima“ i „klasnim neprijateljima“!? Zar i nakon 22 godine od uvođenja višestranačja u RH HDZ ne vidi da bi se i u tom segmentu trebao napraviti lustracijski rez!? Isto tako i na Sveučilištu, na fakultetima društvenog smjera prije svega !?

Zbog čega HDZ  odustaje od jedinstva Domovinske i iseljene Hrvatske !? Zbog čega imaju veća povratnička prava Srbi koji su prihvatili i podupirali razbijanja teritorijalne cjelovitosti Hrvatske od Hrvata koji su bili doslovce prodani od bivšeg režima u različite države svijeta poput bijelog roblja !? Zbog čega se HDZ ne zauzme da se i te naše sunarodnjake na neki način ne obešteti i motivira na povratak u Domovinu !?  Naprotiv, HDZ je očigledno čak suglasan sa protuustavnom segregacijskom politikom aktualne vlasti u pogledu prijave prebivališta i izdavanjem osobnih iskaznica hrvatskim državljanima na privremenom radu u inozemstvu, onemogućavanju prava na dopisno glasovanje (iako već postoje čak i presude Europskog suda protiv slične prakse jedne Grčke npr.)!?

Smatram da se HDZ u ovoj katastrofalnoj gospodarskoj situaciji treba prije svega zauzeti za većinu obespravljenog i osiromašenog puka koji jedva preživljava i na rubu je egzistencije, za moratorij nad ovrhama kojim su pogođene stotine tisuća malih i srednjih obrtnika i poduzetnika. Zbog čega to ne čini ? Zbog čega se energično ne suprotstavi  uvođenju niza poreza koje uvodi i najavljuje uvesti ova potpuno socijalno neosjetljiva vlast!?  Što je poduzimala i poduzima danas prema uvoznom lobiju poljoprivrednih proizvoda? Ima li politiku prema selu koja u bitnom odudara od politike vladajućih ?

To su samo neki razlozi zbog kojih ja ne mogu biti u ovakvom HDZ-u jer ne vidim gotovo nikakve razlike prema onoj politici koju zastupa SDP-a, HNS, HSU, IDS...pa ni „desni“ HSP.

U Istri je HDZ još uvijek zarobljenik prisnih odnosa Sanadera i Jakovčića

O lokalnim HDZ-ovim čelnicima u Istri ne vrijedi gubiti vrijeme jer oni ne čine (a nisu ni sposobni činiti) niti minimum onoga što bi kao oporba trebali činiti. Uopće se ne izjašnjavaju  oko ključnih tema istarske politike ili se pak  prekasno javljaju kada to više nema nikakvog efekta.

Bez obzira radi li se o Plominu 3, najavi prodaje državne zemlje, iznadprosječno visokog konzumiranja droge, albanskoj i jugo - srpskoj mafiji, pranju novca, korupciji, Purisu iz Svetog Petra u šumi (gdje je HDZ više od 20 godina na vlasti), Hypo kriminalu, Jakovčićevom sukobu interesa u slučaju „njegovog“ napitka Ginette koju proizvodi najveći problem Hrvatske Todorić, Monumenti – Sv. Katarina gdje se namjestio javni natječaj za Končara koji ga sada namjerava mijenjati u mjeri da bi zapravo trebalo iznova raspisati taj natječaj za tu pulsku marinu pod novim uvjetima, a ne protuzakonito servisirati tog bjelosvjetskog fuliranta i špekulanta sa nepoznatim izvorima novca itd. itd. HDZ je u Istri još uvijek zarobljenik prisnih odnosa Sanadera i Jakovčića u kojima nije ni trebao postojati – pošto čak uopće nije postavljao svoje kadrove u javna poduzeća i u državne ustanove dok je bio na vlasti.

Čelnici HDZ-a u Istri su posljednjih desetak godina bili uglavnom zadovoljni takvim stanjem jer su sebe financijski i interesno našli u takvom nakaradnom odnosu  spomenuta dva lika, prepuna kriminalne energije. No, o tom potom.

To su ukratko moji razlozi i obrazloženje za javnost zbog čega dajem ostavku na mjesto člana GO HDZ – a Pule (na položaj dopredsjednika sam već dao) i ŽO HDZ-a Istre te zašto se ispisujem iz stranke.

Svaka borba unutar HDZ-a samo je gubljenje vremena u ovoj vrlo teškoj, delikatnoj i eksplozivnoj situaciji za Hrvatsku kada se valja na drugačiji način angažirati za korijenite i dalekosežne promjene u njoj. U Hrvatskoj treba odstraniti uzroke zbog kojih si, prije svega, branitelji oduzimaju živote, a to znači iskorijeniti kriminal i poništiti pljačku onih koji stvarno, a ne samo formalno u njoj vladaju. Danas to uopće nije pitanje nikakve ideologije već elementarnog poštenja. Treba napraviti široki savez svih onih koji su za politiku „čistih ruku“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa