Predstavnici Istarske županije na manifestacijama u Bruxellesu i Strasbourgu

0
Ivan Jakovčić i Oriano Otočan sudjelovat će 9. listopada okruglom stolu u Europskom parlamentu
Ivan Jakovčić i Oriano Otočan sudjelovat će 9. listopada okruglom stolu u Europskom parlamentu

Ovoga se tjedna u Bruxellesu i Strasbourgu održavaju dvije važne europske manifestacije gdje je Istarska županija sa svojim predstavnicima i ove godine aktivna.

U Bruxellesu započela je ovogodišnja manifestacija Open Days, Europski tjedan regija i gradova, koja se održava od 8. do 11. listopada i koja obilježava svoju 10. obljetnicu. Istarska je županija i ove godine aktivno uključena u organizaciji manifestacije kroz predstavnički ured u Bruxellesu te aktivnim sudjelovanjem svojih predstavnika na brojnim događanjima.

Sam cilj Open Days-a je da institucije Europske unije otvore svoja vrata javnim službenicima iz različitih dijelova Europe. Posebice se predstavnici različitih država, regija i gradova Europe tih dana nalaze u Bruxellesu kako bi raspravljali o temama bitnim za zajednički razvoj Europe - zaštiti okoliša, regionalnom razvoju, zajedničkim inicijativama, gospodarskim mogućnostima, itd.

Prilikom odražavanja okruglog stola 9. listopada u Europskom parlamentu o perspektivama hrvatskog članstva u EU i regionalnoj suradnju, istarski župan Ivan Jakovčić i pročelnik za međunarodnu suradnju i EU integracije, ujedno i predsjednik ALDA-e (Asocijacije Agencija Lokalne Demokracije), Oriano Otočan, predstavit će pomake Istarske županije u predpristupnom razdoblju i buduće izazove regionalne suradnje s naglaskom na istarska iskustva te eurointegracijske procese na jugoistoku Europe. Na skupu sudjelovat će i Johannes Hahn, Europski povjerenik za regionalnu politiku, Eduard Kukan, predsjednik delegacije Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu i drugi.

Istoga dana nakon visokorangiranog okruglog stola, slijedit će susret i zajednička press konferencija u sjedištu Istarske županije predsjednika regija Koruške Gerhard Dörflera, Friuli Venezia Giulije Renza Tonda, Kantona Sarajeva te Istre Ivana Jakovčića.

Isti će predsjednici, uz regionalnog ministra Regije Veneta Roberta Ciambettia, u popodnevnim satima, sudjelovati na radionici “From Euroregion to EGTC. A long path to territorial cooperation” na kojoj će istarski župan predstaviti osnivanje Jadranske euroregije i druge istarske inicijative u međunarodnim aktivnostima. Jakovčić analizirat će i trenutnu situaciju EGTC-a (European Grouping of Territorial Cooperation) koji predstavlja inovativan način prekogranične suradnje.

Istu večer u prostorijama Regije Veneto, održat će se svečani prijem u sklopu kojeg biti će priređeno otvaranje zajedničke izložbe, #Statica2#, dviju istarskih umjetnika, Luke Stojnića i Matije Debeljuha, te talijanskog slikara Giuseppe dall’Arche. Na otvorenju govoriti će istarski župan Jakovčić a očekuje se da će otvorenju izložbe nazočiti predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti kao i europskih institucija.

Istarska županija organizirati će u svojem Briselskom sjedištu, 10. listopada, prezentaciju istarskog pršuta kao prvog hrvatskog proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti. Na prezentaciji će uz istarskog župana, projekt zaštite istarskog pršuta predstaviti istarski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović. Svojom će prisutnošću dati snažniji doprinos i članovi Opće uprave za poljoprivredu Europske komisijom koji se bave Europskom politikom za zaštitu tipičnih proizvoda.

Na drugoj lokaciji, u Odboru regija Europske unije, Jasenka Kapuralin, voditeljica razvojnih projekata Agencije za ruralni razvoj Istre, predstavit će osnivanje i trenutnu situaciju Lokalnih akcijskih grupa, LAGs, u Istri.

U vidu aktivnosti Agencije za ruralni razvoj Istre i Upravnog odjela za poljoprivredu, istarska će se delegacija sastati s predstavnicima Opće uprave Europske komisije za poljoprivredu kako bi prodiskutirali i analizirali Europsku politiku izvornih proizvoda i njihovu zaštitu.

Oriano Otočan u Strasbourgu na Svjetskom forumu za demokraciju

Istovremeno, u Strasbourgu se održava Svjetski forum za demokraciju, na kojoj je će pročelnik Oriano Otočan prisustvovat u svojstvu predsjednika ALDA-e. Otočan će 10. listopada sudjelovati u workshopu pod nazivom “Regionalisation and democracy” gdje će govoriti o načinu na koji regije doprinose razvoju demokracije. Štoviše, ovim će se događajem prikazati koja je uloga regionalizma u doprinosu demokraciji. Govornici workshopa biti će Michelle Saban, predsjednica Skupštine europskih regija, Andreas Kiefer, generalni tajnik Odbora regionalnih i lokalnih vlasti Vijeća Europe, predsjednik francuske regija Alsas te predstavnici iz Sjeverne Amerike, Azije i Afrike. Nakon toga Otočan će sudjelovati u radu političkog biroa Skupštine europskih regija i na Generalnoj skupštini Skupštine europskih regija.

Regionalizam kao pokretačka snaga dublje će se analizirati u porečkoj sabornici na okruglom stolu “Cooperation between the Northern Adriatic regions; regionalism and decentralisation – experiences”  kojeg organizira Istarska županije 23. listopada kao lokalni event u sklopu Open Daysa. Na okruglom stolu očekuje se sudjelovanje predstavnika talijanskih regija Veneto i Friuli Venezia Giulia, te Koruške i Vojvodine.

Zadnji dan manifestacije Open Days, 11. listopada, Agencija za ruralni razvoj Istre predstaviti će KEY Q projekt čiji je cilj održivi razvoj jadranskog područja kroz valorizaciju tipičnih proizvoda i poljoprivredno-prehrambenih resursa. Govornici od strane Istarske županije biti će pročelnik za poljoprivredu, Milan Antolović, direktor AZZRI-a Graciano Prekalj i voditeljica razvojnih projekata Jasenka Kapuralin. Prezentaciji slijedit će degustacija istarskih proizvoda, te degustacija proizvoda drugih regija koje sudjeluju kao partneri u gore navedenom projektu.     

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa