Gomolj, gljiva ili afrodizijak? Tartuf fascinira mnoge, a vrijedi kao suho zlato

0
Tartuf ne prestaje intrigirati svojim oblikom i mirisom
Tartuf ne prestaje intrigirati svojim oblikom i mirisom

Dolaskom jeseni, dolazi i uživanje u plodovima toga godišnjeg doba, kestenima, gljivama, a posebice tartufima. Oni, naime, privlače najviše pozornosti, pogotovo među turistima koji zbog te ružne i ne baš mirisne gljive, u Istru dolaze iz čitavog svijeta.

Tartuf se zbog specifičnog mirisa, ali i okusa, uglavnom obožava ili mrzi - sredine nema.

Legenda kaže da je dragocjena gljiva - bijeli tartuf, nastao kombiniranim djelovanjem vode, topline i gromova. Grom je bacio Jupiter, u neposrednu blizinu jednog hrasta, a s obzirom da je on bio poznat po osobitoj seksualnoj aktivnosti, tartufu se pripisuju i afrodizijačka svojstva.

Na području Motovunske šume koja se prostire od Motovuna do Novigrada, divlje su svinje navodno još u doba Austrougarske otkrile bijeli tartuf. Tadašnji žitelji toga područja shvativši da se krije ispod zemlje, pretpostavili su da se ta simbiotska gljiva može prodati kao suho zlato i nisu se prevarili. Danas je to najcjenjenija vrsta tartufa. Njegova cijena varira iz dana u dan i ovisi o mnogim faktorima, a može narasti i do vrtoglavih 30 tisuća kuna po kilogramu.

Bijeli tartuf - iznimno vrijedna podzemna gljiva
Bijeli tartuf - iznimno vrijedna podzemna gljiva

Zbog ekstremne ljetne suše ove je godine tartufa iznimno malo pa su i cijene visoke. Tako se kilogram prve klase bijelog tartufa na netom završenom Tuberfestu prodavao po 3500 eura, druge klase po 2500, a treće po 1200 eura.

Istra je jedina regija u državi koja se može podičiti tim „Motovunskim bijelim zlatom“, kako ga mnogi nazivaju. Zahvaljujući dragocjenoj gljivi, unutrašnjost Istre je zadnje vrijeme doživjela procvat. Posebice se to odnosi na „centar svijeta tartufa“, mjesto Livade nedaleko Motovuna. Poput prave male prijestolnice toga blaga, Livade tijekom listopada već petnaestak godina organiziraju niz manifestacija posvećenih tartufima.

Među njima je i netom završen Tuberfest, a još uvijek traju Dani tartufa koji će ondje, nesumnjivo, do 4. studenog privući mnoge gurmane, zaljubljenike u tartufe, znatiželjnike i putnike namjernike. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Kao dodatak jelima dovoljno je naribati tek pokoji listić crnog tartufa
Kao dodatak jelima dovoljno je naribati tek pokoji listić crnog tartufa

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa