edukativne radionice

Poseban interes privukao je simulator prevrtanja (foto)

0

Grad Buzet domaćin je Europskog prvenstva brdskih auto utrka koji traje od 14. do 16. rujna. Osim što ova manifestacija nudi pravi spektakl za ljubitelje brzine i Automoto sporta, organizator 37. Buzetskih dana ce ove godine posjetiteljima ponuditi i mnoštvo drugog zanimljivog sadržaja.

Petak je bio posvećen podizanju svijesti o važnosti sigurnosti u prometu, a posebno edukaciji mladih, budućih vozača. Već od jutarnjih sati, započeo je raznoliki program za mlade osnovnih i srednjih škola. Edukativne radionice i praktične vježbe predstavili su MUP, Crveni križ te HAK uz organizacijsku potporu Bina-Istre.

Edukativni program organiziran je u 5 zona teorijskih i praktičnih aktivnosti, usmjerenih ka upoznavanju najmlađih sa dobrom praksom sigurnog prometovanja.

Za manje uzraste program je započeo na biciklističkom poligonu, na kojem je bila postavljena prometna signalizacija i prateća oprema, kako bi se što vjernije dočarali stvarni uvjeti vožnje bicikle na gradskim ulicama. Kroz kratak teorijski, te puno zabavniji praktični dio, peti razredi Osnovne škole Buzet pokazali su svoju vještinu vožnje na dva kotača ali i poznavanje prometne kulture. 

Obzirom da je prevencija važan faktor u pripremi srednjoškolaca za polaganje vozačkog ispita te sigurno ponašanje u prometu, organizirana su kratka predavanja pod nazivom „Sigurnost prije svega“ koja su provodili stručni edukatori. Cilj predavanja je potaknuti buduće vozače na odgovorno ponašanje i stalni oprez, radi svoje, kao i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Poseban interes privukao je simulator prevrtanja automobila koji omogućuje da sjednete za volan i doživite trenutak samog prevrtanja vozila. Pored toga, bilo je moguće osjetiti kako izgleda kada doživite frontalni sudar i pri vrlo maloj brzini od 20 km/h. Kroz ovu edukaciju, stavljen je naglasak na važnost korištenja pojasa tijekom vožnja. Izrazi lica mladih, nakon ovog iskustva, sami govore o vjerodostojnosti simulacije.

Ukoliko se netko i nađe u incidentnoj situaciji, vrijedi znati kako reagirati i adekvatno intervenirati. Svoj edukativni kutak imali su i volonteri Crvenog križa koji su demonstrirali kako pružiti prvu pomoć unesrećenima. Da bi vježbe bile čim više nalik stvarnim situacijama, za demonstraciju, ekipe Crvenog križa koristile su lutku u proporcijama odraslog čovjeka te učenike volontere koji su imali ulogu stradalih osoba. Tijekom praktičnog dijela, moglo se vidjeti kako reanimirati osobu u nesvijesti, kako imobilizirati ruku ili nogu, te kako zaustaviti jako krvarenje.

Policijski službenici predstavili su opremu koju najčešće koriste u prometu, a to je uređaj za mjerenje brzine poznatiji kao "radar" i alkotester. Da bi mladima dočarali kaliko su smanjene njihove sposobnosti i percepcija kada su pod utjecajem alkohola, na MUP-ovoj radionici mogle su se isprobati tzv. "pijane naočale", koje simuliraju stanje pijanstva.

Ovaj bogati edukativni program osmišljen je uz potporu operativnih službi Bina-Istre te njihovih partnera Policijska uprava Istarska, Crvenog križa i HAK-a koji već tradicionalno provode slične projekte usmjerene prema sigurnosti prometovanja budućih vozača. 

Pored poklona za sve sudionike programa, podijeljene su i vrijede nagradne pobjednicima tj. najspretnijim mladim vozačima na biciklističkom poligonu te onima sa najboljim rezultatima u kvizu pravilnog ponašanja u prometu. (Foto: Manuel Paljuh)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa