Boškarin na sajmu u Bjelovaru: 'To mu je pasmina i osobno ime'

1
Mario Udovičić s Boškarinom (foto: Večernji list)
Mario Udovičić s Boškarinom (foto: Večernji list)

Na sajamskom prostoru u Gudovcu od petka do nedjelje održan je 26. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam. Ovaj najveći gospodarski sajam u državi i široj regiji prigodnim je govorom otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasivši kako je iz godine u godinu vidljiv rast i razvoj sajma, piše Večernji list.

Odluka Hrvatske poljoprivredne agencije i sajma bila je domaćim, hrvatskim, stočarima dati priliku pa je tako najvećeg sajamskog vola, teškog preko 1300 kilograma, iz malenog sela Radetići u Istri doveo Mario Udovičić.

- Ovo je istarsko govedo, a na svom gospodarstvu ja držim 30 grla ove pasmine i 17 hladnokrvnjaka. Kao što vidite, ovaj vol težak je gotovo tonu i pol, a ime mu je Boškarin. To je ime u narodu poznato za istarska goveda, ali ovaj je vol zaslužio da to bude i njegovo osobno ime. Inače, porijeklo ovog goveda nikada kraja razjašnjeno, a pretpostavlja se da su prije čak dvije tisuće godina došli iz Rusije - objasnio je stočar Mario Udovčić. Boškarin je s vremenom, tvrdi Udovičić, postao sinonim opstojnosti istarskog seljaka kroz stoljeća, a njegova visoka otpornost, skromnost i prilagodljivost uvjetima omogućila im je da i danas budu rasprostranjeni diljem Istre, javio je Večernji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa