SPOMEN POPRSJE U BARBANU

Ekonomske poruke Marija Rojnića bile su ispred vremena

0
Supruga Marija i sin Sanko uz spomenik
Supruga Marija i sin Sanko uz spomenik

Ispred novog sjedišta Općine Barban ovog je vikenda otkriveno spomen poprsje Marija Rojnića, velikog Barbanca i istaknutog istarskog ekonomiste i promotora zavičajnih i istarskih vrijednosti. Tim je događajem obilježena osamdeseta godišnjica Marijeva rođenja.

Događaj je okupio veliki broj Marijevih prijatelja, suradnika, rodbine i mještana Barbanštine. Oživljena su sjećanja na Marijev profesionalni put.

Obnašao je mnoge funkcije – bio je direktor pulskog Zavoda za ekonomiku u Puli, predsjednik privrednog vijeća Skupštine općine Pula, predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine Općine, te ravnatelj Poslovne zajednice za vanjsku trgovinu GIO Export-Import iz Pule.

Od  1968. do 1972. godine bio je zastupnik privrednog vijeća Sabora SR Hrvatske. Predavao je na Višoj ekonomskoj školi u Puli te sudjelovao u radu znanstvenih skupova Susreti na dragom kamenu posvećenih Mati Baloti - Miji Mirkoviću.

Općinski načelnik Dalibor Paus istaknuo je kako će spomen poprsja potaknuti kod novih generacija želju da bolje upoznaju dio barbanske prošlosti i ljude koji su je stvarali. A Mario je bio jedan od njih.

„Bili smo dobar tim“, rekao je Miro Božac, suradnik i član Izvršnog vijeća Skupštine Općine Pula u Marijevom mandatu, te iznio, gotovo nevjerojatan podatak, kako je Općina Pula u to vrijeme ostvarivala vrijednosno tri do četiri dolara izvoza na dolar uvoza.

Mario Rojnić nije samo jedan od najvećih istarskih ekonomista srednje generacije, on je bio čarobnjak ekonomskog poslanja. Njegove su ekonomske poruke ispred vremena, i kada je, zbog prevelikog uvjerenja, ukazivao na loše stanje gospodarstva, načine djelovanja u prevladavanju zatečenog stanja, činio je to više srcem, pa je znao biti disonantan u odnosu na krutu realnost  svog vremena. To je znao prikriti zanatskom vještinom s uporištem u općeprihvaćenim tendencijama suvremene ekonomske misli i snažnom vjerom u budućnost. (B.B.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa