Ravnić u Barbićima prozvao Cuccurina, Lesara i svećenike

0
Tomislav Ravnić, predsjednik istarske antifaštičke organizacije
Tomislav Ravnić, predsjednik istarske antifaštičke organizacije

Svečanim polaganjem vijenaca na spomenicima u Kunju i Barbićima, te prigodnim programom na mjesnom trgu u Barbićima, 6. listopada obilježena je 69. godišnjica sjećanja na poginule žitelje ovih sela u Drugom svjetskom ratu, kada su u jednom danu njemački nacisti streljali većinu stanovnika ova dva sela. Na komemoraciju su došli mnogobrojni mještani Kunja, Barbića, Letajca, Topida, Sv. Bortula, Raše i ostalih dijelova Labinštine, te gosti iz Pule.  

Svečanost obilježavanja započela je u Kunju, gdje su na spomenik poginulima cvijeće položili Josip Franković, Narčizo Ružić i Elvis Miletić, a na spomenik u Barbićima svijeće su položili Josip Knapić, Serverino Franković i mještanka Nilda Batelić, čiji je otac na popisu žrtava u Barbićima.

Komemorativni skup je otvorio Luciano Bolterstein, predsjednik raške udruge antifašista, a osim njega na svojevrsnom satu povijesti govorili su načelnik Općine Raša Josip Knapić, zatim Severino Franković, predsjednik UAB-a Labinštine i Tomislav Ravnić, predsjednik istarske antifaštičke organizacije, koji je došao pratnji Darija Maretića, tajnika istarskog UAB-a.  

Komemorativni skup u Barbićima
Komemorativni skup u Barbićima

Tomislav Ravnić je rekao da Istra nije slučajno stradala od njemačke vojske, nakon kapitulacije Italije, jer je Hitler čitavo područje Julijske krajine, uključujući Istru, htio priključiti Njemačkoj. „Ali njega nisu zanimali ljudi nego ovaj prekrasan prostor“, rekao je Ravnić, a onda se osvrnuo i na neke aktualne događaje.

Ponovo je osudio iskrivljavanje povijesnih činjenica, pa je demantirao povijesničare koji tvrde da je Istra priključenje matici Hrvatskoj dobila za zelenim stolom a ne borbom, a posebno ga je naljutila izjava da su istarski svećenici odlučujuće utjecali da bivša država krene u izgradnju tunela Učka. „Za proboj tunela Učka su zaslužni i svećenici, ali ne presudno“, kazao je Ravnić, dodavši da među svećenicima prevladavaju časni ljudi, „ali ima i zločestih koji nam prave velike probleme“.

Osvrnuo se i na privatizaciju, zapitavši se otkud običnim referentima milijuni s kojima su postali vlasnici tvrtki poput Tvornice duhana Rovinj, aludirajući na Plinija Cuccurina, a nije ostao dužan ni Hrvatskim laburstima Dragutina Lesara. „Naša Vlada je na dobrom putu, a napadaju je demagozi poput laburista“, rekao je.                     

Knapić je među ostalim kazao da su Barbići i Kunj sela koja su posebno obilježena i žrtvovana u naletima fašizma te da bi Barbići danas, da nije došlo do masakra, bili poput malog gradića.

U prigodnom programu sudjelovali su Gradski orkestar Labin, pjesnikinja Rina Miletić, koju je na sopelama pratio Dino Batelić, učenice raške škole Tajana Franković i Emili Velagić, te Rafalea Blažina i Adrijana Miletić, koje su svirale na mehu. Svi koji su došli u Barbiće mogli su uživati u doista prekrasnom sunčanom danu, te tradicionalnom vojničkom grahu. (Tekst: Eleonora Vlačić, foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa