Potpisan ugovor

Labin dobio europski novac, obnova šohta može početi!

0
Dimitrij Pur i Valter Glavičić nakon potpisivanja ugovora
Dimitrij Pur i Valter Glavičić nakon potpisivanja ugovora

Gradonačelnik Valter Glavičić i Dimitrij Pur, zamjenik voditeljice Upravljačkog odjela Programa suradnje Interreg V-A Slovenija Hrvatska, potpisali su 4. rujna Ugovor o sufinanciranju projekta Mine Tour. Riječ je zajedničkom projektu očuvanja rudarske baštine Grada Labina i slovenske Općine Litija, kojega je Labin nositelj. Labinu su ovim projektom osigurana sredstva za obnovu šohta na Pjacalu.

Potpisivanju je prisustvovao župan tj. načelnik Općine Litija Franc Rukavec. Također, prisustvovala je predstavnica Zajedničkog tajništva i ugovorna upraviteljica Programa Dunja Babić, viši stručni suradnik za međunarodne projekte grada Labina Robert Mohorović, predstavnica Razvojnog centra Slovenije Anamarija Kamin i predstavnica Zavoda za graditeljstvo Slovenije Mateja Golež. Osim navedenih, partneri u projektu su i Turistička zajednica Istarske županije, Labin Art Express XXI i Turistički savez Slovenije.

„To je projekt koji se tiče simbola grada i rudarenja, čime se toliko ponosimo. Ovime otklanjamo dilemu je li korištenje rudarske baštine u turističke svrhe utopija ili realnost. Kada o nečemu pričaš dvadeset i pet godina i nemaš konkretne rezultate, onda ispada da je utopija, ali to prestaje biti tako kada se desi trenutak da u jednoj ruci držiš glavni projekt rekonstrukcije šohta sa svim potrebnim suglasnostima, a u drugoj ruci ugovor o njegovom financiranju. Putem Interrega ići će osamdeset i pet posto potrebnih sredstava, a vjerujem da ćemo za preostalih petnaest posto, koliko moramo osigurati u proračunu, polovicu dobiti od Republike Hrvatske. Možemo reći da će krajem 2019. cijeli šoht biti obnovljen“, kazao je gradonačelnik Glavičić.

Gradu Labinu odobreno je 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U okviru projekta zamijenit će se osnovna nosiva konstrukcija Šohta, zamijeniti sva metalna gazišta i postojeća galerija oko tornja. Provest će se također antikorozijska zaštita cijelog tornja.

Valter Glavičić i Franc Rukavec

Litija ovim ugovorom osigurava sredstva za nastavak turističke adaptacije rudnika olova i barita Sitarjavec.

„Prošle godine u prosincu otvorili smo stotinu metara rova za razgledavanje. Odaziv je izniman, do sada smo zabilježili više od četiri tisuće posjetitelja. Namjeravamo prudužiti rov za pet stotina metara kako bismo u razgledavanje mogli uključiti jedinstvene stalaktite koji se u rudniku stvaraju. Ali, već u ovih stotinu metara imamo primjere trideset i sedam različitih minerala“, kazao nam je župan Rukavec. 

Nakon dovršetka obnove šohta i produžetka rova, dva grada nastavit će sa zajedničkim marketingom i promocijom. Ukupna vrijednost projekta Mine Tour iznosi 1,14 milijuna eura. (Tekst i foto: Robi Selan)

Robert Mohorović, Dunja Babić, Dimitrij Pur, Valter Glavičić, Franc Rukavec, Anamarija Kamin i Mateja Golež

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa