Počela sezona lova na najskuplju gljivu na svijetu (foto)

0

Na granici Grada Buzeta, Općine Oprtalj i u blizini Općine Motovun 1. rujna ujutro simboličnom je ceremonijom otvorena sezona lova na istarski bijeli tartuf, latinskog i službenog naziva naziva Tuber Magnatum.

To je najskuplja podzemna gljiva na svijetu, velika delicija na stolovima svjetskih restorana a i zahvaljujući bijelom tartufu, turistička sezona u Istri traje duže, javlja nam Robert Marušić, buzetski poduzetnik, ugostitelj, hotelijer, član Udruge tartufara Istre.

Predsjednik Udruge tartufa Darko Muzica je uz svoje suradnike "ušao u lov" u 6 sati ujutro i dočekao novinare u 8:30 uz rub poznate Motovunske Šume sa svojim prvim ulovom i izjavio: „Bez tartufa nema tartufara, a bez tartufara nema tartufa. Vođeni ovom jednostavnom logikom, boriti ćemo se jednako snažno i angažirano u zaštiti staništa tartufa, kao i za zaštitu stoljetne tradicije tartufarenja u Istri."

Udruga tartufara Istra s ova dva temeljna cilja okuplja svakim danom sve veći broj članova. Ovim simboličnim okupljanjem željeli smo obilježiti prvi dan lova, ali i jednako tako apelirati prvenstveno na tartufare da se pobrinu u zaštiti staništa.

S obzirom da svi znamo koliko su ovakvi ekosustavi osjetljivi i kako je malo dovoljno da se poremeti ravnoteža, apeliramo na sve one koji na bilo koji način imaju utjecaja na promjene unutar samog staništa da budu iznimno pažljivi. U ovogodišnju sezonu ulazi se uz nekoliko novina; novi Pravilnik o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta koji je ove godine stupio na snagu te novi Zakon o zaštiti životinja.

Na već spomenuti novi Pravilnik Udruga tartufara dala je velik broj primjedbi u trenutku kada se prijedlog pravilnika našao na e-savjetovanju. Nažalost, nijedna primjedba nije ni djelomično uvažena. Na nelogičnosti Pravilnika upozoravali su isto tako i istarski saborski zastupnici, ali sve to uzalud.

"Udruga tartufara Istra najavljuje ovim putem svoje buduće aktivnosti, koje će biti usmjerene na edukaciju svojih članova u zaštiti staništa, ali i edukaciju i podršku u kontekstu snalaženja u novim zakonodavnim okvirima.„ izjavio je Darko Muzica.

Dopredsjednik Udruge tartufara Ivan Vukadinović, predstavio je letak za lovce tartufe kao podsjetnik kako se tartufar mora ponašati u šumi, čuvati plodišta, čuvati korijen gdje se nalazi micelij bez kojega novi tartuf ne može izrasti. Uz Darka Muzicu i Ivana Vukadinovića, bio je i član Udruge tartufara Denis Juričić sa svojim psom Munja.

Za točno 15 dana, u Livadama se otvara veliki sajam tartufa tvrtke Zigante tartufi, manifestacije poznatije kao Dani Zigante tartufa koja traje čak do 18.11.2018., što je vjerojatno najduži tartufarski festival na svijetu.

U Buzetu se za 7 dana radi velika „fritoda sa 2018. jaja i bijelim tartufima“ i tako smo polako i sigurno uplovili u još jednu tartufarsku sezonu koja u sjevernoj i središnjoj Istri produljuje turističku sezonu jer se tartufi sada jedu i u Istri a ne kao nekad negdje vani daleko u za mnoge nedostižnim restoranima i hotelima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa