Započeli radovi na palači Rapicio iznad Pazinske jame

0
Palača Rapicio, odnosno vidljivi ostaci njenih zidova
Palača Rapicio, odnosno vidljivi ostaci njenih zidova

U sklopu ovogodišnjeg programa obnove i zaštite kulturnih dobara Grada Pazina, 1. listopada započeli su radovi na istraživanju lokaliteta palače Rapicio u starogradskoj jezgri, nedaleko od Kaštela. Program započinje pomoćnim radovima na čišćenju terena obraslog raslinjem te uklanjanjem i sortiranjem urušenog građevnog materijala na lokaciji građevine i u njenoj neposrednoj blizini.

Uslijedit će izrada arheoloških sondi prema dogovoru s nadležnim konzervatorom, uz stalni arheološki nadzor te izrada izvještaja i arheološke studije nakon izvedenih sondi, kao i iscrtavanje nalaza u arhitektonski snimak te privremena zaštita iskopanih sondi.

Ovogodišnji su radovi, u iznosu od 50  tisuća kuna, prva faza u višegodišnjem programu konzervatorsko- restauratorskih radova na ovom vrijednom građevinskom spomeniku, prijavljenom na natječaje Ministarstva kulture RH i Istarske županije za financiranje programa zaštite kulturnih dobara, a kojem je cilj skupiti što više podataka o nekadašnjem izgledu palače te statički učvrstiti, sanirati i zaštititi od daljnjeg propadanja ostatke ove vrijedne povijesne građevine na izuzetno atraktivnoj lokaciji s jedinstvenim pogledom na prirodni fenomen - Pazinsku jamu.

Obnova započinje pomoćnim radovima na čišćenju terena
Obnova započinje pomoćnim radovima na čišćenju terena
Palača Rapicio valorizirana je kao građevina visoke graditeljske vrijednosti

Palača Rapicio, odnosno vidljivi ostaci njenih vanjskih zidova iznad Pazinske jame, u sklopu povijesne jezgre grada Pazina valorizirana je kao građevina „visoke graditeljske vrijednosti“. Vrijeme njenog nastanka je, prema mišljenju povjesničara Camilla de Franceschija, 16. stoljeće, mada se pretpostavlja da je tu i ranije postojala starija građevina kao dio fortifikacijskog sustava naselja oko Kaštela.

U obliku impozantne dvokatne građevine sa prizemnim gospodarskim prostorijama, koji nam je poznat iz brojnih sačuvanih grafika i fotografija, palača je bila nešto više od tri stoljeća prebivalište tršćanske patricijske obitelji Rapicio, čiji je prvi pazinski član bio Fabrizio, kako navodi De Franceschi, koji je koncem 16. stoljeća bio kancelar u službi austrijskog nadvojvode, dok je zadnji muški član ove obitelji umro 1901. godine. Ne zna se pouzdano što se s kućom događalo od tog vremena do njenog bombardiranja 1943. godine, od kada postepeno propada.

Budući da o vanjskom izgledu palače svjedoče brojne sačuvane grafike i fotografije iz različitih povijesnih razdoblja, a da se od recentnih istraživanja i radova na konzervaciji očuvanih dijelova građevine očekuje da daju tražene odgovore o dimenzijama i izgledu njene unutrašnjosti, u skoro ćemo vrijeme dobiti dobar temelj za njenu revalorizaciju, za nove turističke sadržaje, dok se uz adekvatnu financijsku podršku otvara mogućnost građevinske rekonstrukcije građevine koja bi mogla ostvariti i ugostiteljsko-gospodarsku namjenu i uljepšati vedutu na južnom ulazu u grad nad ponorom Pazinčice, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Grada Pazina.

O vanjskom izgledu palače svjedoče brojne sačuvane grafike i fotografije iz različitih povijesnih razdoblja
O vanjskom izgledu palače svjedoče brojne sačuvane grafike i fotografije iz različitih povijesnih razdoblja

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa