Miletić prozvao Vladu:

Za Uljanik i Istru vrijede drugačiji kriteriji nego za ostalu Hrvatsku

0

„Očekujemo da Vlada Republike Hrvatske odmah promijeni svoj odnos prema Uljaniku, a ne da se ponaša kao da Uljanik, Pula i Istra nisu dio Hrvatske!“, istaknuo je predsjednik IDS-a Boris Miletić na izvanrednoj konferenciji za medije na temu situacije u Uljaniku. Uz predsjednika Miletića, konferenciji je prisustvovalo cijelo predsjedništvo IDS-a.

- IDS je siguran da Uljanik, 3. maj i brodogradnja u Hrvatskoj imaju budućnost. Ta budućnost danas ovisi o hrvatskoj Vladi, kazao je predsjednik IDS-a, dodajući da radnici samo žele raditi i za to dobiti svoju plaću. U tome imaju i imat će svu našu potporu.

- Zar trebaju biti penalizirani jer su u Istri?, upitao je predsjednik IDS-a te se osvrnuo na neke činjenice vezane uz situaciju u pulskom brodogradilištu.

- Te činjenice na žalost ukazuju da za Istru i istarske tvrtke, pa tako i za Uljanik, vrijede drugačiji kriteriji nego za ostale tvrtke u Hrvatskoj. Hrvatska Vlada odlučila je da treba spašavati cijeli niz tvrtki, od kutinske Petrokemije, splitskog Brodosplita, Badela 1862, itd., u koje je uložila stotine milijuna kuna. Agrokor neću niti spominjati. Istovremeno, ta ista Vlada procjenjuje da Uljanik, za razliku svih ovih tvrtki ne želi spašavati i prijeti stečajem.

Uljanik jedino brodogradilište u Hrvatskoj koje nikad nije sanirano državnim novcem

Predsjednik IDS-a podsjetio je da je „Uljanik jedino brodogradilište u Hrvatskoj koje nikad nije sanirano državnim novcem.“ - Taj isti Uljanik u proračun RH samo je u prošloj godini uplatio 225 milijuna kuna direktno kroz poreze i doprinose, a sada država nema novaca da radnicima isplati jednu plaću!?  Ne zaboravimo i da se, kao što je dokazano u raznim studijama, svaki euro u brodogradnji multiplicira 3 puta, naglasio je Miletić.

Podsjetio je da je s Vladom i pojedinim ministrima održan niz sastanaka na kojima su sudjelovali oni kao saborski zastupnici IDS-a te kao predstavnici lokalne zajednice, koja je izravno pogođena situacijom u Uljaniku, a na svakom im je od tih sastanaka sugerirano da će Vlada svoj dio odraditi do kraja.

- Vlada je naprasno počela kalkulirati svojim obećanjima i počela spominjati najgoru moguću opciju – stečaj - čime je izigrala Uljanik, radnike i Istru!, istaknuo je Miletić, dodajući da „prioritet Vlade mora biti isplata plaća, a ne stečaj!“

- Vlada je spremna 4.500 radnih mjesta u Uljanik Grupi, 160 godina iskustva i vrhunskog znanja baciti u vjetar. Nema čovjeka u Istri koji nije ogorčen i bijesan takvim odnosom države prema našem brodogradilištu. Uključujući sve nas koji stojimo ovdje!

Potpredsjednik IDS-a i istarski župan Valter Flego istaknuo je da su se „sve hrvatske Vlade hvalile izvozom brodova koje su gradili radnici Uljanika, a danas kada treba pomoći tim istim radnicima da i dalje grade brodove, Vlada se skriva“. - Radnici Uljanika, građani Pule, Istre i cijele Hrvatske zabrinuti su i ogorčeni zbog sve učestalijeg spominjanja stečaja od strane odgovornih ministara u Vladi RH. Stečaj za IDS nije opcija, pogotovo ako ne postoje jasne garancije da će se sačuvati brodogradnja i održati radna mjesta!

- Ljudi s pravom misle da mi sve možemo riješiti, zato su nas izabrali i mi smo tu odgovornost uvijek prihvaćali i danas je prihvaćamo. Tražimo da se Uljanikovcima riješi isplata plaće, koju su pošteno zaradili - Uljanik zaslužuje da ide naprijed, kazao je Flego.

U nastavku, predsjednik IDS-a Boris Miletić osvrnuo se na odnos IDS-a  i Uljanika, kazavši najprije da se danas okupilo kompletno vodstvo IDS-a te ponovio u ime cijelog IDS-a da „oko Uljanika imamo jedan jedini cilj -  zadržati  brodogradnju i sačuvati radna mjesta“.

- IDS je jedina stranka koja je poduzela konkretne korake kako bi se riješila kriza u Uljaniku, a iako nemamo baš nikakve ovlasti, te niti kao stranka niti kao lokalna samouprava ne raspolažemo baš nikakvim mehanizmima koji bi mogli riješiti ovu situaciju, Grad Pula je mnogo puta financijski pomogao Uljaniku.

- Druga stvar koju želim naglasiti, IDS se nikada nije miješao u rad uprave, odnosno u poslovanje Uljanik Grupe. Članovi Uprave, Nadzornog odbora i direktori Uljanika nisu, niti su ikad bili „kadrovi IDS-a“. Nitko od njih nije član IDS-a, nije aktivan u stranci, niti je na bilo koji način povezan s IDS-om, jasno je naglasio Miletić dodavši da je protiv svih koji su plasirali takve lako provjerljive i utužive laži pokrenut i sudski postupak.

Miletić je istaknuo i da su pokušaji pojedinaca da tešku muku radnika Uljanika iskoriste za svoje niske, sebične interese jadni i degutantni te da razumije ogorčenost i bijes radnika koji očekuju od svih izabranih predstavnika da nađu neko rješenje. Zato mjesecima, zajedno s radnicima, radimo jedino što možemo – vršimo pritisak na ministre i Vladu da nađu održivo rješenje!

'Nama je Pula bez Uljanika nezamisliva'

Na kraju, Miletić se osvrnuo na lažne i neutemeljene informacije o tome kako IDS želi ugasiti brodogradnju kako bi se gradili hoteli. - To je najbesmislenije podmetanje koje kruži ovim prostorima!! Nama je Pula bez Uljanika nezamisliva, Uljanik je sastavni dio identiteta Pule i Istre. Neka nitko ne dvoji, to će tako i ostati!

- Radnici Uljanika, kao i cijela Pula i Istra uvijek su svojim radom podmetali leđa ostatku Hrvatske, ali sada treba pomoći tim ljudima. Hrvatska Vlada treba samo omogućiti radnicima, koji ne traže milostinju, da i dalje rade i grade gospodarstvo i budućnost Istre i Hrvatske. Ili će i njih potjerati trbuhom za kruhom?, upitao je predsjednik IDS-a Boris Miletić zaključivši:

- Svi mi ovdje nastavit ćemo na sve moguće načine vršiti pritisak na Vladu da pristane isplatiti plaće i nađe dugoročno rješenje za brodogradnju! Ne tražimo od Vlade specijalni tretman. Tražimo samo da za Uljanik napravi ono što je napravila za ostale hrvatske tvrtke!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa