Pogledajte pokaznu vježbu iz kanibalizma: Kako je Dunda spasila domovinu

0
Lana Gojak i Željko Vukmirica
Lana Gojak i Željko Vukmirica

„Dunda u mojem komadu jest sama za se 'pokret otpora', u diližansi koja juri u svijetlu budućnost. Ta budućnost pripada onima koji su se 'aranžirali', Držić bi rekao, oni su se 'brjemenu akomodali'. Otud zadnje riječi u predstavi glase: 'Ništa više ne može zaustaviti NJIH.' No Dunda, eto, u najmanju ruku zapet će u pobjedničkom grlu, makar kao oglodana kost. Tako završava ova moja 'mala pokazna vježba iz kanibalizma'. Domovina bit će spašena, Dunda bit će pojedena. To je, u odnosu na Maupassanta, korak dalje prema 'konačnom rješenju' „.

Tako Slobodan Šnajder opisuje svoju Dundu koju je postavio na daske Istarskog narodnog kazališta u Puli, a čija će se praizvedba odigrati 5. listopada u 20 sati. Riječ je o komadu „Kako je Dunda spasila domovinu“, redateljice Snježane Banović koje je između ostalog kazala kako nije bilo lako napraviti tj. prikazati „jedenje glumaca“.

Ta, pomalo mistična predstava u čijoj se najavi spominju riječi poput kanibalizma i oružja (koje je za potrebe predstave posuđeno iz zbirke Povijesnog muzeja Istre), najavljena je 3. listopada na konferenciji za novinare u Puli.

Lana Gojak i Željko Vukmirica
Lana Gojak i Željko Vukmirica

Kad bi oni koji imaju naprosto smazali one koji nemaju, bio bi to put prema efikasnijem društvu

„Kad bi oni koji imaju naprosto smazali one koji nemaju, bio bi to put prema efikasnijem društvu u kojemu, neometani ni od koga, postoje samo gospodari. Oni koji su "mi". Nestalo bi siromaštva jer bi ponestalo siromašnih. Idila! Kud ćeš veće sreće? Svijet profita koji beskonačno raste. I proždire one koji se nisu kvalificirali. Naš svijet“, kaže Šnajder o predstavi posebno zadovoljan što u njoj igraju glumci različite životne dobi, iskustva i obrazovanja koje su stekli na različitim akademijama, a posebno ga veseli što pripadnike mlađe generacije čine mahom Puljani: Lana Gojak, Helena Minić, Rade Radolović, Gea Gojak i Romina Vitasović. Igraju još i doajeni hrvatskog glumišta, Mladen Vasary i Željko Vukmirica te Mirjana Sinožić, Denis Brižić i Asim Ugljen.

Dinka Jeričević zaslužna je za scenografiju, Dženisa Pecotić za kostime, Mate Matišić potpisuje glazbu, Andrea Gotovina koreografiju, oblikovatelj svjetla je Dario Družeta, asistentica redateljice Nina Križan, suradnica kostimografkinje je Desanka Janković, a inspicijent Manuel Kaučić.

Zanimljivo je da je Vukmirica bio profesor Heleni Minić i Lani i Gei Gojak, a sad je s njima „ravnopravan“ na sceni što ga, kazao je, posebno veseli.

Još je jedna zanimljivost otkrivena prilikom najave prve ovosezonske predstave u INK: Vukmirica i Vasary u ovoj su predstavi ponovo zajedno stali na scenu nakon punih 37 godina.

Repriza „Kako je Dunda spasila domovinu“ je 15. listopada. Ravnateljica INK Gordana Jeromela Kaić zahvalila se Gradu Puli i Povijesnom muzeju Istre na podršci i pomoći. (Tekst: Paola Albertini, foto: INK)

Lana Gojak, Helena Minić, Gea Gojak i Romina Vitasović
Lana Gojak, Helena Minić, Gea Gojak i Romina Vitasović

Mladen Vasary
Mladen Vasary

Veliki i veseli ansambl predstave
Veliki i veseli ansambl predstave

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa