Na Parenzani vozila i četiri slijepa biciklista

0
Startala su četiri slijepa vozača zajedno s videćim vozačima volonterima
Startala su četiri slijepa vozača zajedno s videćim vozačima volonterima

U nedjelju, 30.rujna u Vižinadi, na startu rekreativne utrke Parenzana startali su, kao i prošle godine i članovi biciklističkog kluba Udruge slijepih Istarske županije Pula „Tandem“: četiri slijepa vozača - Marjana Peitel, Zlatko Kuftić, Zlatko Sandrić i Ferucio Lazarić, zajedno s videćim vozačima volonterima - Marinom Modrušaninom, Samuelom Kuftićem, Biljanom Bekić i Rajkom Ivković, sve uz nezamjenjivu logističku podršku Jasne Guerin i Danila Piuttija, djelatnika Udruge.

Stazu je u cjelokupnom dužinskom iznosu od 46,7 km od Vižinade preko Karojbe, Motovuna, Livada i Istarskih toplica do Vižinade prošao jedan tandem, Bekić/Sandrić, odnosno voditeljica projekta i predsjednik biciklističkog kluba, dok su ostali, zbog nešto lošije navigacije i malo lutanja, stazu ovaj put prošli u nešto skraćenom obliku. Kao i prošle godine, Turistička zajednica Vižinada podržala je sudjelovanje tandem bicikla sa slijepim osobama u ovoj utrci doniravši, kao organizator događanja, startnine za vozače tandema.

Biciklistički klub „Tandem“ Udruge slijepih Istarske županije Pula osnovan je prošle godine s ciljem da se aktivnost vožnje bicikla u tandemu obučene videće osobe i slijepe osobe, pokrenute u sklopu projekta „Dobar dan! – usluga osobne asistencije slijepim osobama koje žive u samačkim kućanstvima na području Istarske županije“, autorskog koncepta magistrice sociologije Biljane Bekić, proširi i na druge slijepe korisnike na području Istre te da se što većem broju slijepih osoba omogući ova rekreativno-sportska aktivnost i na taj način doprinese povećanju njihove sigurne mobilnosti i socijalne integracije.

Četiri tandem bicikla kupljena su sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih, jedan je dobiven donacijom Istarske županije, a upravo je u tijeku i kupovina šestog tandem bicikla, rezultat novčane donacije Javne ustanove Kamenjak. Osim nabavke bicikla, provedena je i edukacija: osam osoba završilo je obuku za tandem bike vodiče volontere i dobilo licencu za iste, a samu obuku videćih i slijepih tandem bike vozača vodio je Martin Čotar, bivši profesionalni biciklista, danas aktivan u razvoju ciklo-turizma na području Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa