Pulske vojne utvrde koristit će se u turističke svrhe

0
Tvrđava Punto Christo
Tvrđava Punto Christo

Grad Pula i Sveučilište zaslužni su za projekt ADRI FORT (Adriatic fortressess and military areas) za čiju su realizaciju dobivali bespovratna sredstva iz pretpristupnog programa IPA CBC Jadranska prekogranična suradnja 2007. - 2013. u vrijednosti od 2.285.752,00 eura. Budžet predviđen za Grad Pulu je 371.365,00 eura.

Tim će se pilot projektom fortifikacijski sustav Pule, točnije Štinjana koji ima enorman potencijal, maksimalno iskoristiti. Naime, projekt ima za cilj revitalizaciju pet utvrda na području Štinjana, a o njemu su 2. listopada u Komunalnoj palači u Puli govorili voditeljica Odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i EU politike Grada Pule Kristina Fedel Timovski, stručna savjetnica za međunarodnu suradnju i projekte Klara Udovičić, stručna savjetnica za zaštitu okoliša Lorena Dropulić te partneri iz Ureda za međunarodna istraživanja sa Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, prof. dr. sc. Ivan Jurković, prorektor za međunarodnu suradnju i mr. sc. Barbara Unković.

Riječ je o tvrđavama Punta Christo, Monte Grosso,Valmaggiore, Munide i Zonchi koje će se nakon uređenja ponovo koristiti, posebice u turističke svrhe. Te su vojne građevine nekad činile vanjski prsten pulskih fortifikacija, postavljene u tri prstena i prostiru se na 40.000 ha. Kako je rekla Klara Udovičić, pet objekata smješteno je na tri brežuljka, a jedna od velikih pogodnosti su i prekrasne vizure koje se pružaju s vidikovca, posebno Monte Grosso. Kao što su neke udruge koje tvrđave koriste već uvidjele, male su intervencije potrebne kako bi se utvrde stavile u funkciju.

Monte Grosso
Monte Grosso

Prioriteti projekta su gospodarska, društvena i institucionalna suradnja, prirodni i kulturni resursi te pristupačnost i umreženje kroz infrastrukturu, transport, informaciju i komunikaciju. U projekt je uključeno osam država i to Italija, Hrvatska, Slovenija, Grčka, BIH, Srbija, Albanija i Crna Gora.

Kristina Fedel Timovski istaknula je kako je regionalno partnerstvo u ADRIFORT-u glavni preduvjet za strateško planiranje gradskih projekata i crpljene sredstava iz strukturnih fondova koja će biti na raspolaganju Hrvatskoj po ulasku u Europsku uniju. Lorena Dropulić i Klara Udovičić prezentirale su planirane zahvate uređenja samih utvrda i njihovog okoliša postavljanjem pješačkih i biciklističkih staza, klupa, info tabla i ostalog sadržaja kako bi se revitalizirane utvrde povezale u cjelinu koja će se kasnije moći uvrstiti u turističku ponudu.

Predstavnici Sveučilišta Jurja Dobrile istaknuli su kako je uloga Sveučilišta znanstveno – istraživački doprinos u svim aktivnostima, s naglaskom na pronalaženje inovativnih rješenja za ponovnu upotrebu utvrda Sveti Mihovil i Punta Christo u kojoj je predviđeno osnivanje Međunarodnog edukativno-dokumentacijskog centra. Ukupni budžet pulskog sveučilišta iznosi 153.919,00 eura. Rečeno je kako je suradnja između Grada i Sveučilišta dobar preduvjet za buduće suradnje na nekim novim projektima. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Munide
Munide

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa