U Istri se rađa najljepši hotel na Mediteranu

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Podignuta početkom 18. stoljeća u venecijanskom baroknom stilu, crkva svete Eufemije i danas dominira vizurom Rovinja. Na nju i cijelu staru gradsku jezgru, najpoznatiju rovinjsku razglednicu, pružat će se pogled iz svih soba budućeg Grand Park Hotela Rovinj čija se gradnja intenzivno privodi kraju i koji će svojim jedinstvenim dizajnom, smješten na atraktivnoj lokaciji, promijeniti sliku grada koja se vidi iz jezgre, odnosno sa zvonika starog tri stoljeća. Hotel će biti najluksuzniji u Hrvatskoj, prvi s pet plus zvjezdica, a slobodno se može reći i jedan od najluksuznijih u Europi. Vrijednost investicije iza koje stoji rovinjska Adris grupa premašuje 600 milijuna kuna, što je čini najvećim turističkim projektom trenutno u državi. Dovršetak gradnje hotela predviđen je krajem ove godine, piše Jutarnji list.

Radovi su počeli u jesen 2016. uklanjanjem starog hotela koji je na tom mjestu sagrađen 70-ih godina i poslije nekoliko puta rekonstruiran. Uz hotel se na mjestu stare ACI-marine gradi potpuno nova koja je s njim dizajnerski usklađena, a jedino što je na lokaciji ostalo netaknuto jest pet stabala pinija koja se na tom mjestu, ispred hotela, nalaze već oko 120 godina.

Novi je hotel po dimenzijama mnogo veći od starog. Imat će 209 soba, od čega 193 standardne i 16 apartmana raznih veličina. Ukupna će mu površina biti oko 40.000 četvornih metara. Voditelj projekta gradnje je Armando Vičić iz tvrtke Abilia koja se u Adrisu bavi gradnjom i investicijama. On je vodio i gradnju obližnjeg dizajn hotela Lone, otvorenog prije sedam godina, koji i danas plijeni pozornost svojim vanjskim i unutarnjim izgledom, nagrađivanim brojnim svjetskim priznanjima. I hotel Park se, kao i Lone, gradi po projektu arhitektonskog studija 3LHD. Za usporedbu, Lone ima 248 soba i apartmana i ukupnu površinu od 30.000 četvornih metara. U Parku će sobe biti veće i raskošnije, a hotel će imati i mnogo veću garažu, na drugom i trećem katu 150 mjesta namijenjeno je gostima hotela, a na prvom katu 180 parkirališnih mjesta rezervirano je za javnost i goste marine. Trenutno se objekt zatvara aluminijskom bravarijom, a počelo se raditi i na interijeru gdje su u punom zamahu instalaterski radovi. Na gradilištu je sada 370 radnika, a uskoro će ih biti još više, do 500.

U cijeli je objekt, otkriva Vičić, ugrađeno 30.000 kubika betona i 4 milijuna kilograma armaturnog čelika. Posebnost mu je čelična konstrukcija najviše, šeste etaže, odnosno petoga kata, koja je teška 750 tona. Upravo je ondje i glavni ulaz u hotel. U raskošnom ulaznom lobiju na vrhu hotela bit će i sala za sastanke, ovalna oblika, s prozorom na stropu. Drugi je ulaz u prizemlju, sa šetnice pokraj mora.

“Ti čelični stupovi drže cijelu najvišu etažu i mnogo su uži od betonskih, pa ne zaklanjaju pogled na grad i more. To je švicarski patent. Po arhitekturi i dizajnu interijera, koji potpisuje studio Lissoni iz Milana, ovaj će hotel biti veoma poseban. Izvana ne ostavlja dojam velikog objekta jer je građen kaskadno i prati konfiguraciju terena. Osim pogleda na more i grad, sve će sobe imati prostrane terase sa zelenim vrtovima, a njih 53 imat će i manje hidromasažne bazene. Sobe će imati površinu od 40, a apartmani i do 160 četvornih metara. Najveći, predsjednički apartman, imat će i svoju odvojenu garažu i posebne načine kretanja gostiju. Tu je i kongresna dvorana sa 250 mjesta, pogodna za razne evente, a posebnom je čini pogled na grad koji se pruža kroz staklenu stijenu od jednog komada stakla. Taj ‘prozor’ ukupne površine 48 četvornih metara, najveći je u ovom dijelu Europe i najveći koji se od jednog komada stakla uopće trenutno može proizvesti u EU. Iz tvornice pokraj Münchena dopremljen je posebnim transportom. Težak je više od pet tona i bio je veliki inženjerski izazov montirati ga pomoću dizalice. Širina mu je 15 metara, visina 3,2 metra, a debljina 68 milimetra“, otkriva Armando Vičić.

Bez kongresnog turizma teško je u zimskim mjesecima imati dobru popunjenost. Hotel će, otkriva Vičić, imati i vanjski bazen sa sunčalištem te unutarnji bazen s pomičnim staklenim stijenama koji je dug čak 50 metara. Malo je hotela s tako velikim bazenima. Sve je više, naime, gostiju koji vole rekreativno plivati i stoga im nisu dovoljni manji, zatvoreni hotelski bazeni nepravilna oblika. Park će imati i wellness centar koji će se prostirati na 3600 četvornih metara te šest restorana koji će se međusobno razlikovati po atmosferi i gastronomskoj ponudi, a svi će također imati atraktivan pogled. Upravo se razgovara s nekoliko vrhunskih kuhara koji bi ih trebali voditi. Za potrebe novog hotela Maistra će zaposliti stotinjak novih ljudi, uglavnom ugostiteljskih struka, sa znanjem stranih jezika. Vjeruju da će ih uspjeti naći u Istri, donosi Jutarnji.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa