Raški Punterac iz New Yorka: To je moja prva i posljednja zbirka

0
Mario i Pina Marović
Mario i Pina Marović

„To je moja prva i posljednja zbirka, a sve pjesmice sam posvetio mojoj teti Anđeli Mirković Buršić za njezin 95. rođendan koja živi u Punteri. Pjesme opisuju moje djetinjstvo, siromašćinu, poslijeratno djetinjstvo, gubitak oca u ratu i druge događaje iz mog djetinjstva u Punteri“, priča Mario Marović koji se u tom mjestu rodio 1943. godine, ali sa suprugom ljetne praznike provodi u Raši.

Promocija zbirke pjesama umirovljenika Maria Marovića prošlog vikenda u Punteri okupila je veliki broj mještana i pripadnike raznih generacija. Zbirka pod nazivom Špegalj sadrži pjesmice pisane na čakavskom dijalektu, upotpunjena je obiteljskim fotografijama a opisuju djetinjstvo autora. Inače, Mario već 50 godina živi u New Yorku, ali uz Labinštinu ga veže djetinjstvo.

S majkom se kao 13-godišnjak preselio u Most Rašu. U Labinu je završio ŠUP, zanimanje automehaničar, te je kratko vrijeme radio u Most Raši. Nakon odsluženja vojnog roka, s tadašnjom djevojkom Pinom Jakovčić iz Raše je 1968. emigrirao u Ameriku. Vjenčali su se 1967. godine u Trstu, u kampu za izbjeglice, gdje su bili smješteni prije odlaska u New York. U Americi je počeo raditi kao mehaničar, a kasnije kao barmen u jednom restoranu.

Već 1977. godine je imao vlastiti restoran pod nazivom Boccaccio. U ugostiteljstvu je ostao sve do mirovine, a restoran je 2009. godine prodao. Pina je rođena u Raši, ali korijene vuče iz Kršana po ocu, a po majci iz Barbići. Iako je formalno u mirovini Pina još uvijek radi pa u Raši, u njezinom stanu iz djetinjstva, borave tek mjesec i pol dana tijekom ljeta. Pina je mirovinu stekla kao agentica za nekretnine, ali posljednjih godina radi kao blagajnica u jednoj školi. Roditelji su dvoje djece. Sin Christopher je po zanimanju kontrolor leta, a kćerka Nancy je potpredsjednica uprave jedne  tvrtke za privatno zdravstveno osiguranje. Mario i Pina su i ponosni nonići dvoje blizanaca kćerke Nancy, koji su već na fakultetu. Anthony studira u Bostonu, a Nicollette u Siracusi. Sin Christopher je oženjen s Amber i žive u San Diegu.

Supružnici Marović su prošle godine u listopadu, u društvu djece, rođaka i prijatelja proslavili zlatni pir. „Otkako sam u mirovini najviše uživam u vrtu s cvijećem, povrćem i voćkama, a pjesme sam napisao prije tri godine, u 71 godini. Želju za pisanje sam dobio dok sam čitao „Beside u jatu“ koje dobivam svake godine iz Barbana. Jako mi se svidjelo i odlučio sam svoje djetinjstvo prepričati kroz pjesmice“, ispričao je Mario Marović koji je knjige darovao prijateljima i rođacima, gradskoj knjižnici, a jedna od darovanih zbirki čitat će se i u raškom Domu umirovljenika. (Divna Knežević)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa