Istarski HNS zbog besplatnih udžbenika presicu održao ispred škole  

0
Kristina Bulešić i Zvonko Liović ispred OŠ Veruda
Kristina Bulešić i Zvonko Liović ispred OŠ Veruda

Ispred Osnovne škole Veruda u Puli 26. srpnja održana je tiskovna konferencija u organizaciji istarskog HNS-a na temu osiguranja besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce, kako u gradu Puli, tako i u svim lokalnim jedinicama Istre.

Predsjednik HNS-a Istre, Zvonko Liović i predsjednica HNS-ove podružnice grada Pule, Kristina Bulešić predstavili su novinarima HNS-ovu inicijativu besplatnih udžbenika za sve školarce utemeljenu na gospodarskoj snazi Istarske županije, njenih gradova i općina, koji uz racionalan pristup i jasno određeni prioritet obrazovanja kao okosnice razvoja, mogu osigurati udžbenike a da to ne dovede u pitanje održivosti njihovih proračuna ili potrebe za uskratom nekim drugim društvenim skupinama. U HNS-u drže da je pitanje besplatnih udžbenika jednostavno pitanje  određivanja prioriteta, a ne pitanje novaca.

Zvonko Liović, predsjednik Županijske organizacije HNS-a Istarske županije kao primjer dobre prakse u Istri navodi Grad Umag, a da je moguće realizirati besplatne udžbenike na razini cijele Županije dokazuje primjer Međimurske županije koju vodi HNS-ov župan Matija Posavec, a koja svojim općinama i gradovima uz besplatne udžbenike osigurava i besplatan prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola.

„Ako može Međimurska županija osigurati sredstva za svoje školarce, ne vidim razloga da to isto ne može učiniti i Istarska županija koja po glavi stanovnika uživa znatno veće gradske, odnosno općinske proračune  u odnosu na Međimursku županiju“, zaključuje Liović.

Kristina Bulešić, predsjednica pulske podružnice HNS-a navodi kako nakon upućenog prijedloga gradonačelniku Borisu Miletiću i svim vijećnicima Gradskog vijeća Grada Pule, slijedeći korak HNS-a Pule biti će inicijativa da netko od vijećnika Gradskog vijeća predloži inicijativu besplatnih udžbenika kao točku dnevnog reda već na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule, kako bi se o toj temi pokrenula šira rasprava i postigao toliko potreban konsenzus.

„Naša jedina namjera upućenog prijedloga tijelima Grada Pule jest osiguranje besplatnih udžbenika za naše osnovnoškolce, a svi odgovorni koji će o tom pitanju odlučivati imaju slobodu izbora, te prihvaćanje odgovornosti za taj izbor i za svaku svoju odluku koja će nadam se biti u korist naše djece“, istaknula je na kraju svojeg obraćanja novinarima Kristina Bulešić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa