Vrtić iz Buzeta štedit će energiju na mediteranski način

0

Kako optimizirati energetsku efikasnost zgrada uzimajući u obzir specifičnosti mediteranskog područja? IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija će u sklopu projekta Happen naredne tri godine raditi na rješavanju upravo ovog problema kako bi potaknula investiranje cjelovitih energetskih obnova. Cjelovita energetska obnova prema definiciji Europske komisije rezultira smanjenjem potrošnje energije za najmanje 60% u odnosu na stanje prije obnove.

Happen je projekt u potpunosti financiran putem programa Obzor 2020. Projekt koordinira glavni partner CNR, talijanski nacionalni istraživački centar. Specifični cilj projekta je stimulirati tržište cjelovite energetske obnove kako bi se reducirala potrošnja energije u mediteranskom području koje karakteriziraju specifični klimatski uvjeti. Sveučilišta, javne vlasti, istraživački centri, financijski i tehnički stručnjaci će zajedno uz IRENA-u ujediniti stručnost i iskustvo kako bi razvili strategiju cjelovite energetske obnove koja može biti lako primjenjiva u svim mediteranskim zemljama.

Izazov ovog projekta je potaknuti tržište cjelovite energetske obnove zgrada visokog potencijala. Djelovati će se na podizanje svijesti dionika po pitanju energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije. U tu svrhu, projektni partneri iz Hrvatske, Francuske, Grčke, Italije, Slovenije, Španjolske i Cipra primijeniti će Living lab metodologiju. Living lab je istraživački koncept koji okuplja stanare, vlasnike zgrada, kompanije, neprofitne organizacije u kreiranju tehničkih, financijskih i društvenih rješenja za optimizaciju korištenja energije. Okosnice Living lab metodologije su obuka i transfer znanja u koje se uključuju različiti tipovi dionika.

Kroz projektne aktivnosti uspostaviti će se online platforma za spajanje ponude i potražnje koja će se testirati te zatim proširiti na područje Mediterana. Ovo digitalno tržište osmišljeno je da postane međunarodna referenca koja će se i nakon završetka projekta nastaviti nadograđivati i diversificirati. Svakako značajniji rezultati projekta jesu detektiranje optimalnih rješenja cjelovite energetske obnove koja u obzir uzimaju specifičnosti mediteranskog područja. Ova rješenja biti će testirana kroz Living lab metodologiju na devet pilot područja u sedam zemalja partnera.

Fokus na pilot područja u Istarskoj županiji: IRENA će Living lab za područje Istarske županije oformiti za cjelovitu energetsku obnovu zgrada na dvije lokacije. Fokus prvog pilot područja je zgrada Dječjeg vrtića Grdelin u Buzetu, dok će se zgrada drugog pilot područja naknadno odrediti. Istarska županija je kroz EU projekt Alterenegy uz tehničku pomoć IRENA-e u Dječjem vrtiću Grdelin 2016. godine realizirala investiciju izgradnje hibridnog geotermalnog solarnog sustava grijanja kojim je moguće ostvariti financijske uštede do 30%. Projekt će primjenom Living lab koncepta istražiti optimalna rješenja nadogradnje postojećeg sustava kojima se planiraju ostvariti značajnije energetske uštede kako bi se objekt približio klasifikaciji zgrade gotovo nulte energije.

Namjera je Living lab konceptom okupiti što veći broj multidisciplinarnih subjekata zainteresiranih za cjelovitu energetsku obnovu zgrada, koji posjeduju različita iskustva, stručnost i znanje kako bi sudjelovali u kreiranju optimalnog rješenja replikacijskog karaktera. Sudjelovanje u Living labu otvoreno je za sve fizičke i pravne osobe, medijske predstavnike, udruge, sektorske agencije, građevinske i instalacijske tvrtke, projektante, upravitelje zgrada, financijske institucije, vlasnike zgrada, sve do stanovnika na području Buzeta te svih ostalih kako bi se stimuliralo tržište energetske obnove uspostavom lanca ponude i potražnje te kroz konkretan primjer testiralo iznađeno rješenje. Mole se zainteresirani da prijavu i sve upite oko sudjelovanja u Living labu dostave putem maila IRENA-i na irena@irena-istra.hr najkasnije do 31. srpnja 2018. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa