Kviz Krasna zemljo: 34 učenika natječe se u rješavanju testova znanja iz povijesti Istre

0
Biskup Juraj Dobrila
Biskup Juraj Dobrila

Zavičajni kviz „Krasna zemljo“, kojeg organizira Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antun Hek, počeo je jutros, 29. rujna, u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji. Ovaj, drugi po redu zavičajni kviz i natječaj Istrapedije upotpunit će bogat program obilježavanja 200. godišnjice rođenja Jurja Dobrile i 100. godišnjice skladanja istarske himne Krasna zemljo, dvaju velikih obljetnica kojima se želi podsjetiti na lik i djelo biskupa Jurja Dobrile, te obilježiti skladanje istarske himne.

Sveukupno 34 učenika sedmih  razreda osnovnih i trećih razreda istarskih srednjih škola sudjelovat će u natjecanju koje se sastoji od rješavanja testova znanja iz povijesti Istre u 19. stoljeću, te terenskog dijela u kojem će se tražiti otkrivanje detalja iz bogate kulturno-povijesne baštine grada Pazina. Natjecateljski dan dodatno će začiniti prigodan kulturno umjetnički program ispred pazinskog Spomen doma, a svi prisutni imat će priliku u holu Spomen doma razgledati dio izložbe o Jurju Dobrili, koja je u rujnu 2008. bila postavljena u starom episkopiju u Poreču.

Program Kviza želi doprinijeti popularizaciji nematerijalne i materijalne kulturne baštine Istre među djecom i mladima, promicanju znanja i ljubavi prema zavičaju, kao i nastojanjima oko institucionalizacije zavičajne nastave u Istarskoj županiji. Natjecanje će završiti svečanom objavom rezultata, podjelom diploma i nagrada.

Prva istarska on line enciklopedija, Istrapedia, obilježavanju će se pridružiti kroz natječaj namijenjen učenicima 3. i 4. razreda srednjih istarskih škola. Uredništvo Istrapedije provodi akciju koja ima za cilj motivirati kreativne srednjoškolce da svojim radovima doprinesu njezinom popunjavanju novim sadržajima, te pritom osvoje vrijedne nagrade. Zadaća učenika je odabrati osobu, pojam, događaj ili nešto po vlastitom izboru što je posredno ili neposredno povezano s  razdobljem djelovanja biskupa Dobrile i Matka Brajše Rašana. Poželjno je da teme budu vjerske, glazbene i teme iz publicistike, a ograničene na razdoblje djelovanja dvaju intelektualaca, od 1812. do 1934. godine. Odabranu temu valja obraditi  formirajući enciklopedijsku natuknicu. Akcija je počinje sada, u rujnu, obavještavanjem istarskih škola o ovom natječaju, te se nastavlja posjetom pojedinim školama diljem Istre i promocijom akcije među učenicima, direktno u njihovim razredima, kratkom prezentacijom.

Radovi se šalju na mail uredništva Istrapedije (urednik@istrapedia.hr) zaključno do 18. studenog. Nakon što komisija pregleda radove, održat će se svečano proglašenje pobjednika i primopredaja nagrada. Glavna nagrada je tablet, dok su za drugo i treće mjesto  predviđene Istarska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža  i knjiga Istra kroz vrijeme. Za sve sudionike akcije osigurat će se utješne nagrade, a više o pravilima sudjelovanja u natječaju nalazi se na stranicama Istrapedije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa