Rekordna turistička godina u Novigradu: Prvi put milijun noćenja!

28.09.2012 - 14:01
Gradonačelnik Anteo Milos: Grad Novigrad već godinama značajna sredstva ulaže u turističku infrastrukturu
Gradonačelnik Anteo Milos: Grad Novigrad već godinama značajna sredstva ulaže u turističku infrastrukturu

Po prvi puta u svojoj turističkoj povijesti Novigrad je dosegnuo brojku od milijun noćenja u jednoj turističkoj sezoni! Milijunto noćenje zabilježeno je na dan 28. rujna 2012., čime će ovaj datum, pa i ova turistička godina, ući u anale novigradskog turizma. Zanimljivo je i kako je rekordan broj noćenja ostvaren u godini u kojoj novigradska Turistička zajednica obilježava 20 godina postojanja.

Milijun noćenja ostvaren je uz nešto više od 173 tisuće dolazaka, u godini u kojoj novigradski turizam u prvih devet mjeseci bilježi povećanje od čak 12 posto dolazaka, odnosno 10 posto više ostvarenih noćenja no u istom razdoblju prošle godine. U apsolutnim iznosima to znači dvadesetak tisuća dolazaka „u plusu“, odnosno gotovo 89 tisuća ostvarenih noćenja više no 2011. godine. Pozitivne turističke statistike bilježe se od samog početka sezone, a uzlazni trend nastavljen je i tijekom ljetnih mjeseci, kao i u danima posezone, što je u konačnici i dovelo do više no uspješnog rezultata i novigradskog turističkog rekorda.

Novigrad (Foto Topić)
Novigrad (Foto Topić)

Prigodom ostvarenog milijuntog noćenja u Novigradu, gradonačelnik i predsjednik gradske Turističke zajednice Anteo Milos, uputio je čestitke i zahvale svima onima koji sudjeluju u kreiranju novigradskog turističkog proizvoda.

„Zahvaljujem svima, od malih iznajmljivača do velikog hotelijera Lagune Novigrad, ali i svim građanima Novigrada, koji su, svatko na svoj način, dali doprinos ovom izvrsnom turističkom rezultatu. Izuzetno nam je drago što smo po prvi puta u povijesti Novigrada premašili ovu, za nas magičnu brojku, koja jest potvrda dobrog rada, ali i pokazatelj kako u budućnosti treba nastaviti jednako kvalitetno i ambiciozno. Novigrad naime u zadnjih 10-ak godina bilježi konstantno povećanje turističkog prometa, no ne kao rezultat znatnog povećanja kapaciteta, već zahvaljujući ulaganjima u kvalitetu smještaja i turističke ponude općenito. I sam Grad već godinama značajna sredstva ulaže u turističku infrastrukturu, to će činiti i ubuduće, ali će isto tako biti poželjan partner svima koji žele ulagati u razvoj turizma na području našega grada“, poručio je Milos.

Grad već 11 godina bez policijske postaje

Gradonačelnik je ovu slavljeničku prigodu iskoristio i kako bi upozorio na problem s kojim se Novigrad, ne samo kao turističke destinacija, susreće već više od desetljeća.

„Ovaj veliki rezultat koji su ostvarili turistički djelatnici i građani Novigrada trebala bi pratiti i država, na način da našim gostima i samim Novigrađanima omogući odgovarajuće stanje sigurnosti na području grada. Novigrad naime već 11 godina nema svoju policijsku postaju, na što smo kao Grad višekratno upozoravali i nažalost bezuspješno tražili rješenje, pa se nadamo kako će i ovaj realni pokazatelj velike prisutnosti ljudi na području Novigrada, ne samo tijekom turističke sezone, potaknuti nadležne da revidiraju svoju odluku i Novigradu vrate odgovarajuće prisutstvo policije“, rekao je Miloš.       

Vesna Ferenac, direktorica TZ Grada Novigrada, konstatirala je pak kako je ovaj izniman turistički uspjeh rezultat odlične suradnje javnog i privatnog turističkog sektora na području grada, ali i klasterskog udruživanja turističkih zajednica sjeverozapadne Istre, kao i višegodišnjih ulaganja u promotivno-turističke aktivnosti, razvoj novih turističkih proizvoda, te pozicioniranje Novigrada kao poželjne turističke destinacije.  

„ Na razvoju turizma i turističkog proizvoda na području Novigrada posljednjih je godina učinjeno uistinu mnogo, zahvaljujući pojedinačnim naporima ali i sinergiji  turističkih subjekata. Željela bih svakako zahvaliti svima koji doprinose razvoju turizma u našem gradu, svim građanima Novigrada koji posredno ili neposredno u tome sudjeluju, jer svi dišemo turistički što je u konačnici i dalo ovaj lijepi rezultat“, kazala je Ferenac.

Giuseppina Cotic (82) iz talijanske Gorizije u Novigrad dolazi već 12 godina
Giuseppina Cotic (82) iz talijanske Gorizije u Novigrad dolazi već 12 godina

Kako bi i simbolično obilježili ovaj za turistički Novigrad važan dan, u Turističkoj zajednici odlučili su prigodno darovati nekog od dugogodišnjih gostiju Novigrada. Obzirom da se najveći broj noćenja ostvaruje u kampovima Lagune Novigrad, simbolično je za ovu prigodu odabrana 82-godišnja Giuseppina Cotic iz talijanske Gorizije, koja u Novigrad dolazi već 12 godina, a boravi u Laguninom kampu Mareda. Gospođu Cotic TZ iznenadio je prigodnim poklon-paketom, kao i paketom wellness usluga u novigradskom hotelu Maetral.   

U trenutku kada Novigrad ostvaruje rekordan turistički rezultat, zanimljivo je pogled vratiti desetak godina unazad, kako bi se stekao uvid u rast turističkog prometa. Dolazimo tako do podatka kako je 2003. godine zabilježeno 118 tisuća dolazaka, odnosno 721 tisuća ostvarenih noćenja. Danas, deset godina kasnije, govorimo dakle o povećanju od oko 55.000 dolazaka i oko 280 tisuća noćenja.

Ostvareni rezultati tim su značajniji uzme li se u obzir kako je turistička privreda u globalnim razmjerima, pa tako i u našem okruženju, već godinama ugrožena sveprisutnom recesijom. Uz to, turistička predviđanja za netom proteklu sezonu bila su u znaku opreza zbog održavanja dvaju velikih sportskih događanja - Europskog prvenstva u nogometu i Olimpijskih igara u Londonu, a tijekom sezone, kao potencijalni otežavajući faktor, pojavila se nestašica vode s pratećim mjerama redukcije na području Istre.

Milijun novigradskih noćenja ostvareno je uz turistički kapacitet koji ukupno broji oko deset i pol tisuća postelja. Najviše noćenja, 366 tisuća, ostvareno je u kampovima. Slijedi privatni smještaj sa 206 tisuća, te veliki hoteli (Maestral i Laguna) sa 189 tisuća noćenja. U kategoriji tzv. nekomercijalnih gostiju, koji boravišnu pristojbu plaćaju putem paušalnog godišnjeg iznosa, ostvareno je 103 tisuće noćenja, dok je u odmaralištima prijavljeno oko 90 tisuća noćenja. U malim hotelima zabilježena je gotovo 21 tisuća, a u pansionima devet tisuća noćenja. Na vezovima u marini ostvareno je 13 tisuća, a izvan marine tri tisuće noćenja.

Najbrojniji Slovenci

Tradicionalno, najbrojniji su novigradski gosti oni iz Slovenije, koji bilježe 66 tisuća dolazaka i 389 tisuća noćenja, što je za pet postotnih poena više no lani. Na drugom su mjestu Nijemci, s 29 tisuća dolazaka, a odmah iza njih i Austrijanci, s 27 tisuća dolazaka. Zanimljivo je međutim kako su uz gotovo isti broj dolazaka gosti iz Njemačke ostvarili 212 tisuća noćenja, a Austrijanci, zbog zemljopisne blizine očito vikend-gosti, nešto više od 126 tisuća. Recimo i kako gosti iz Austrije bilježe čak 14 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja, dok je kod Nijemaca „plus“ u dolascima i noćenjima 14 odnosno 8 posto. Na četvrtom su mjestu Talijani, sa 16,8 tisuća dolazaka, čak 30 posto više no lani, odnosno preko 66 tisuća noćenja, ili 11 postotnih poena više nego 2011. godine. Ugodno iznenađenje sezone su gosti iz Nizozemske, kojima pripada peto mjesto ove turističke ljestvice, s 5,2 tisuće dolazaka (33 posto više), te 42,5 tisuće ostvarenih noćenja (35 posto više).    

Novigrad (FotoTopić)
Novigrad (FotoTopić)

Još jedna uspješna turistička sezona te u njoj ostvarene rekordne brojke nisu slučajnost, već rezultat višegodišnjeg rada, truda i angažmana svih čimbenika turističkog proizvoda u Novigradu. Na području grada, naime, u proteklih nekoliko godina značajna su sredstva uložena u turističku infrastrukturu i smještajne kapacitete, a velika pažnja posvećuje se kvalitetnoj i učinkovitoj promociji Novigrada kao poželjnog turističkog odredišta. Samo uoči ove sezone u izgradnju i uređenje javne turističke infrastrukture Grad Novigrad-Cittanova i novigradska turistička zajednica uložili su gotovo tri milijuna kuna, pa je Novigrad turističku sezonu dočekao s novouređenim plažama na širem području grada, novim kilometrima biciklističko-pješačkih staza, prvim javnim sanitarijama u centru grada, akcentnom rasvjetom novigradskih zidina i šetnice u Dajli, itd.

S druge strane, vodeća gradska hotelijersko-turistička tvrtka Laguna Novigrad d.d. u novu je sezonu ušla s investicijskim ciklusom od čak 21 milijun kuna, rezultat čega je – među ostalim - podizanje razine Laguninog kampa Sirena na četiri kategorizacijske zvjezdice. Laguna Novigrad u podizanje kvalitete i kapaciteta smještaja svojih objekata, te turističko-promotivne aktivnosti, proteklih je godina uložila značajna sredstva, što je svakako čini uvelike zaslužnom za izvrsne turističke rezultate koje je Novigrad kao destinacija u cjelini ostvario i u netom protekloj sezoni.

Dodajmo i kako će ostvarene rekordne turističke brojke te 20 godina svoga postojanja, Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova obilježiti i proslaviti zadnjeg vikenda u listopadu, prigodnim cjelodnevnim programom u okviru kojega će se, među ostalim, uručiti priznanja osobama koje su pomogle odnosno dale svoj doprinos u razvoju turizma na području Novigrada te drugim sadržajima obilježiti ova, za novigradski turizam, povijesna godina.

Tweet

Posljednje novosti