Splet istarske tradicije u Varaždinu i na Pašmanu

0

Proteklih petnaest dana folkloraši KUD-a Rakalj ostvarili su dva gostovanja i ugostili folklorna društva na susretima u Raklju. Dana 24. lipnja dječja sekcija KUD-a Rakalj gostovala je na 4. Ježekovim dječjim folklornim susretima koji su se održali u Beretincu nedaleko Varaždina. Mali folkloraši s voditeljima i svojim roditeljima posjetili su Varaždin, a u popodnevnim satima svoju tradiciju predstavili su u Beretincu. David Travičić zakanta je “Iman malu kako i cvit”, a plesači su otplesali balon i staru polku na oduševljenje brojne publike, kao prvo istarsko folklorno društvo koje je gostovalo u Beretincu. Nakon susreta održalo se takmičenje u starim dječjim seoskim igrama gdje su mali Rakljanci ostvarili odličan plasman i kući ponijeli pehar za osvojeno 2. mjesto.

Dana 30. lipnja u Raklju, KUD Rakalj kao domaćin ugostio je folklorna društva na 6. folklornim susretima “Spod mi Raklja sela”.  Susrete su otvorili  roženičari KUD-a Rakalj svirkom mantinjade i najmanji plesači  KUD-a s plesom balon, kantaduri su zakantali Da bi znalo i Iman malu kako i cvit, a odrasla skupina plesača otplesala je mazurku i balon, i time  zatvorila ovogodišnje susrete. Uz domaćine KUD Rakalj,tradiciju svoga kraja  posjetiteljima manifestacije, predstavili su KUD Dragutin Domjanić iz Vugrovca pjesmama i plesovima Međimurja i Prigorja, KUD Rovišće iz Rovišća spletom Bilogorskih pjesama i plesova, te mališani iz Udruge Kumpanija Kosirići Tinjan s plesovima, brojalicama, kantama i svirkom na harmonike i roženice.

Protekli vikend 07.07. KUD Rakalj gostovalo je na 17. Međunarodnoj smotri otočkog folklora u Dobropoljani na otoku Pašmanu. Uz još jedanaest društava, Rakljanci su Istru i svoj Rakalj predstavili svirkom na roženice, kantom i plesom balon. Kako je istu večer reprezentacija Hrvatske pobijedila i ušla u četvrt finale događaj je bio još posebniji. Tročlana prosudbena komisija koja je pratila nastup svih folklornih društava koja su sudjelovala na smotri zbog utakmice je odgodila okrugli stol, pa Rakljanci s nestrpljenjem isčekuju rezultate plasmana na smotri koji bi trbali stići ovih dana.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa