MEĐUNARODNI TRENING PASA

Psi su najbolji prijatelji i najbolji tragači

0

U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Plamen“ (uz potporu JVP Poreč, Područne vatrogasne zajednice Poreč i Vatrogasne zajednice Istarske županije) sredinom lipnja u Istri je održan peti po redu međunarodni trodnevni trening potražnih pasa. Sudjelovala su 42 vodiča s 49 pasa iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Slovačke, Rumunjske, Švicarske i dalekog Tajlanda (dva vodiča s dva psa).

Trening je upriličen na više lokacija, a među njima bile su  šuma kod naselja Flengi i Stancija Bembo. Vodiči su  tamo sa psima trenirali potragu za nestalom osobom na otvorenom prostoru-šumi i  za osobom zatrpanom u ruševinama. Od 22 prijavljena psa za ispit, 15 ih je dobilo licencu, a među njima je i jedan iz Istre i dalekog Tajlanda.

Prije gotovo šest godina Goran Kmet, predsjednik DVD-a „Plamen“ Višnjan, krenuo je s obukom potražnog psa i naglašava da potražni pas u traganju za nestalim u šumi može zamijeniti 30 ljudi, a u pola sata pretražiti čak 6.000 četvornih metara. Traganje u ruševinama bez pasa jako je teško, gotovo nezamislivo. Jer, unatoč ogromnom tehnološkom napretku čovjek nije pronašao zamjenu za pseći njuh. Evo kako je predsjednik višnjanskog DVD-a ocijenio vježbu potražnih pasa:

-Mi kao organizatori veoma smo zadovoljni s vježbom u svakom pogledu, a vjerujem i njezini sudionici. Možemo se pohvaliti da je naš potražni pas Maša (labradorica) dobila međunarodnu licencu za potragu u šumama i ruševinama.

Razgovarali smo s vodičima potražnih pasa i zabilježili:   

Silvija Domitrović-Došen, Hrvatska gorska služba spašavanja -Tu sam s labradorom Bongo a obuku s njim počela sam prije dvije i pol godine. Sudjelovali smo na puno treninga i akcija, a ovaj trening nam također puno znači, jer uvijek naučimo nešto novo kroz razmjenu iskustava.

Ina Hvaljič, Društvo potražnih pasa iz Nove Gorice (Slovenija) – S potražnim psima se bavim već 13 godina i drugi put u Istri sudjelujem na međunarodnom treningu potražnih pasa. Prilika je to pokažemo naš stil rada i upoznamo kako to rade druge kolege i nakon takvih treninga mi kao vodiči, a psi također, spremniji smo za intervencije.

Marija Lukać i Ivan Miholić, Klub za obuku službenih i sportskih pasa "Zagreb" (KOSSP "Zagreb") –Ovdje smo s belgijskom ovčarkom Sparta, stara je tri godine. Bavljenje s potražnim psima veoma je zanimljivo i razlikuje se  se od mnogi sportskih i drugih aktivnosti, jer su psi zaista izvanredni prijatelji i tragači. Ovakvi tabori, ovakva druženja su nam omiljena aktivnost, najdraža, i jako volimo Istru. Pas stekne nova iskustva a vodiči posebno, zato što je ovakav trening odlična prigoda za razmjenu iskustava. Svaki pas i svaki trener je drukčiji, i svaki trener vidi psa drugačijim očima i može dati vrlo korisne savjete

Ajaž Kotar, Logatec – Glavni motiv uključivanja u ovu aktivnost jeste opredjeljenje i želja da se pomogne ljudima u nevolji. Za to se valja dobro pripremiti i obaviti puno dobrih  treninga. Ovaj u Istri upravo je takav.

Aleš Udovć, Novo Mesto (Slovenija) – Slovenija ima vrlo razvijenu aktivnost s potražnim psima. Trenutno je oko 200 vodiča s oko 200 potražnih pasa. Na ovakvim treninzima, na nepoznatom, novom terenu, uvijek nanovo uči i pas i vodič. Radim u Pravosudnoj policiji i sa psima sam i u službi i privatno već 13 godina. Sa psom sam bio sudionik na oko 90 intervencija spašavanja. Našli smo živih oko 40 ljudi.

Lućano Vorić, zapovjednik DVD-a „Plamen“ Višnjan – Veoma nam je drago da je bio uspješan peti tabor, a na jesen, u listopadu ove godine,  upriličit ćemo šesto međunarodno okupljanje potražnih pasa. Naš Goran Kmet veoma je zaslužan, jer je inicirao nabavku i  obuku potražnih pasa u okviru istarskih DVD-a. Javna vatrogasna postrojba Rovinj prva je krenula s obukom potražnog psa, a nakon nje DVD-e „Plamen“ Višnjan. Sada mi imamo dva potražna psa uz veliku potporu Područne vatrogasne zajednice Poreč, Vatrogasne zajednice Istarske županije i Općine Višnjan. Na tom planu uspješno surađujemo s više društava i organizacija koje imaju potražne pse. (Tekst i foto: Asim Čabaravdić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa