Mnoge žene žrtve nasilja zbog straha nikad ne prijave nasilnika

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Tijekom prvih šest mjeseci 2012. godine na području Policijske uprave istarske evidentirano je 227 nemilih događaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i 23 kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji. Tijekom prvih šest mjeseci prošle godine evidentirano je 236 prijava prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i 33 kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji. 

Radi se o slučajevima koji su prijavljeni policiji, no kolika je točna brojka ovakvih događaja još uvijek ostaje nepoznanica, s obzirom da velik broj žena ne prijavljuje nasilje u obitelji, prvenstveno zbog straha od nasilnika. Iako se u odnosu na ranije godine stanje poboljšalo kada je riječ o prijavi nasilnika, situacija je ipak poražavajuća i točan broj nasilnika, odnosno žrtvi nasilja, nemoguće je doznati.

Od 2006. godine na tri tajne adrese djeluje na području Istre, djeluje Sigurna kuća Istra. Na SOS telefon, uključujući i savjetovališni rad, zaprimljeno je ukupno 783 poziva od strane 557 žena, žrtava obiteljskog nasilja, doznajemo od Jadranke Černjul, koordinatorice Sigurne kuće Istra.

Kako bi se javnost senzibilizirala za problem obiteljskog nasilja, Policijska uprava istarska od 2010. godine provodi nacionalnu kampanju “Živim život bez nasilja“, u sklopu koje su dosad održana brojna predavanja učenicima srednjih škola diljem Istre, debate, različite radionice i niz drugih preventivnih aktivnosti. Osim sa statističkim podacima, na postavljenom info-punktu koji je postavljen na pulskoj tržnici povodom 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama građani su se mogli upoznati i sa zakonskim osnovama za sankcioniranje nasilja, znakovima nasilja nad ženama, mjestima i mogućnostima podnošenja prijave, adresama i telefonskim brojevima nevladinih udruga koje su uključene u borbu protiv nasilja nad ženama te ostalim informacijama važnim za prevenciju nasilja nad ženama.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna u spomen na tragični događaj iz 1999. godine, kada je Mate Oraškić, upravo 22. rujna na zagrebačkom općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković. Hrvatski sabor 2004. na prijedlog Vlade proglasio je taj dan Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. (Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa