Herak predlaže: Jakovčić predsjednik stranke, Kajin kandidat za župana

0
Damir Kajin i Ivan Jakovčić
Damir Kajin i Ivan Jakovčić

Nekadašnji IDS-ovac Ivan Herak je u Nedjeljnom jutarnjem objavio kolumnu u kojoj secira trenutno stanje u svojoj bivšoj stranci s prijedlogom rješenja za izlazak iz trenutne krize u kojoj se IDS, prema njegovom mišljenju, nalazi.

Herak u uvodu teksta odmjereno, politički korektno i vrlo precizno opisuje povijest različitih unutarstranačkih sukoba u IDS-u iako, čini se pomalo pretenciozno, sadašnji sukob između Kajina i Jakovčića naziva „najvećom krizom u povijesti IDS-a“. Mislim da će se mnogi složiti da je puno veća kriza bila krajem 1996. godine kada je eskalirao sukob Jakovčića i tadašnjeg župana Delbianca.

Herak je točno procijenio da je 70 posto istarskih birača ideološki blisko i IDS-u i SDP-u, te da opredjeljenje za jednu ili drugu stranku ovisi o političkim nijansama.

„Imajući to na unu logičnom se nameće Milanovićeva ofenziva na Istru i najava samostalnog izlaska na izbore (…). Samostalnim izlaskom na izbore SDP može samo profitirati. IDS, vrlo vjerojatno, ni u županiji, niti u jednom gradu ili općini, samostalno neće moći formirati vlast“, zaključuje Herak koji smatra da je najveći trenutni uteg stranci otvoreni sukob Ivana Jakovčića i Damira Kajina.

Stoga Herak predlaže da Jakovčić podrži Kajina u kandidaturi za župana, koji bi, po Herakovoj procjeni, pobijedio već u prvom krugu, čime bi se osiguralo da IDS i nakon izbora ima župana iz svojih redova. „Još važnije, takva odluka osigurava i jedinstvo stranke i bolje izborne rezultate na svim razinama“, smatra Herak.

No, najzanimljivije u Herakovom komentaru je da on, unatoč kritikama koje stalno upućuje na njegov račun, drži da bi Jakovčić i dalje trebao ostati na čelu stranke. „Samo njegov ostanak na čelu IDS-a osigurava stabilnost stranke“, napisao je nekadašnji IDS-ovac Ivan Herak u svojoj kolumni u Nedjeljnom jutarnjem. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa