TE Plomin bez ograničenja: Kršanski vijećnici iz Prostornog plana izbacili ograničenje do 350 MW i obvezujući energent

0
Snaga TE Plomin C više nije limitirana Prostornim planom Općine Kršan
Snaga TE Plomin C više nije limitirana Prostornim planom Općine Kršan

Kršanski vijećnici su na sjednici Općinskog vijeća Kršana, održanoj 21. rujna, usvojili druge izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Kršan, a najzanimljivija promjena je da je iz starog Plana izbrisana odredba da se u građevinskom području gospodarske namjene može graditi termoelektrana najvećeg ukupnog dozvoljenog kapaciteta 350 MW. U novom Planu samo piše da se „na postojećoj površini termoelektrane TE Plomin dozvoljava rekonstrukcija postojećeg postrojenja u smislu daljnje modernizacije istog“. Također, novim Planom nije definiran ni energent, čime su kršanski vijećnici i kroz Prostorni plan općine stvorili uvjete za izgradnju TE Plomin 3 na ugljen, snage 500 MW. Za ovakav prijedlog glasali su svi vijećnici, uključujući i Matildu Ilić iz ekološke stranke Akcija mladih.

Prije prihvaćanja Plan je vijećnicima obrazložila Lili Bračun iz riječke tvrtke Planium, koja ga je izradila.

Bračun je rekla da je nakon prvih izmjena Prostornog plana, usvojenog 2008. godine, bilo 120 primjedbi, te da je većina njih usvojena. Najmanje primjedbi prihvaćeno je u Plominskom zagorju, s obzirom da je u tom dijelu Plan trebalo usklađivati sa Zakonom o obalnom pojasu (ZOP). Zaštićenim obalnim područjem mora obuhvaćeni su cjelokupni kopneni prostor i pojas mora u širini 300 m od obalne crte.

„Kod usklađivanja sa ZOP-om smo imali mnogo problema pa su mnoge stvari u Baćima, Donadićima i Jurasima morale biti prepravljene. Negdje nije dopušteno ni upisivanje već izgrađenih objekata. Najgore stanje bilo je u Jurasima, a najbolje u Načinovićima“, rekla je Bračun.           

Izmjene Plana vijećnicima je obrazložila Lili Bračun iz riječke tvrtka Planium
Izmjene Plana vijećnicima je obrazložila Lili Bračun iz riječke tvrtka Planium

U odnosu na prve izmjene, sada su precizno definirane poslovne, sportske i turističke-ugostiteljske zone, te su formirana sva poljoprivredna područja. Na poljoprivrednim površinama je dodana i mogućnost izgradnje postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Bračun je priznala da nije zadovoljna lokacijom za sportski aerodrom u Kostrčanima, ali boljeg rješenja nije bilo s obzirom da je alternativa bilo poljoprivredno zemljište. Golf teren iznad Vozilića i dalje je ostao u Prostornom planu, ali mu je površina prepolovljena na 150 hektara.    

U Plomin luci sve ostaje po starom, predviđene su luke posebne namjene državnog značaja: suha marina Plomin i terminal za potrebe TE Plomin. Na mjestu sadašnjeg nogometnog igrališta više nije obavezno trajektno pristanište, već bilo koja gospodarska aktivnost. Ukoliko se pojavi zainteresirani investitor, igralište bi se premjestilo bliže stolariji.     

Planom su definirana i područja izgradnje solarnih elektrana (Blaškovici – Brdo, Rumunci) i hidrocentrala (Letaj), a novim Planom je dozvoljena visina obiteljskih kuća povećana na 10 metara i tri nadzemne etaže. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa