Buzetski nezavisni vijećnici traže hitnu sjednicu zbog Cimosa

0
U Cimosu radi 500-injak Buzećana
U Cimosu radi 500-injak Buzećana

Nezavisni vijećnici u Gradskom vijeću Buzeta traže hitno sazivanje sjednice Vijeća kako bi nas se izvjestilo što se događa u Cimosu, u tvrtci u kojoj radi 500 Buzećana, obavijestio je javnost Damir Kajin.

„Za Cimos radi i bezbroj kooperanata. Cimos obilato puni gradski proračun i od te tvrtke živi bezbroj trgovina, oštarija... U zadnjih mjesec dana smijenjeno je troje direktora hrvatskog dijela Cimosa od kojih je nekima zabranjen ulazak u krug tvornice“, podsjetio je Kajin.

Kajin dalje navodi kako je Cimos privatna tvrtka, ali i tvrtka kojoj je lani država otpisala oko 35 milijuna eura, onoliko koliko sva buzetska domaćinstava potroše u 15 godina na struju, vodu, komunalije, odvoz smeća itd.

„Još je gore to što je iz Cimosa s otpremninama ili bez, otišlo više od stotinu Buzećana, a riječ je o visokokvalificiranim radnicima sa 20 do 30 godina rada. Šalju doma najbolje radnike, a zapošljavaju one koji su do jučer brali paprike. To nije uvreda. Buzet, koji svake godine ostane bez pola svoje generacije koja završava školovanje, treba radnike i svi su dobrodošli, ali odlazak Buzećana u Italiju jedan je od razloga i proračunske stagnacije“, kazao je bivši saborski zastupnik.

„Osim toga radnici iz Bugarske, Makedonije i sličnih zemaljazarađuju 30% više od buzetskih radnika koji ih uče poslu. Razlog tome je što se na radnike sa strane primjenjuje slovenski kolektivni ugovor, gdje je minimalna plaća veća od 800 eura, a na naše hrvatski kolektivni ugovor. Sve to dovodi da Buzećani odlaze iz Cimosa kojeg su uvijek doživljavali svojim“, rekao nam je Damir Kajin. 

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa