Sindikat o slomu Purisa: Špekulantski interesi Hypo banke bitniji su od radnih mjesta

0
Zgrada Uprave Purisa (Foto: Darko Tumpić)
Zgrada Uprave Purisa (Foto: Darko Tumpić)

Nakon što je nad pazinskim Purisom otvoren stečajni postupak iz sindikata PPDIV optužuju Hypo banku i Gavrilović kao krivce za propast tvrtke koja je niz godina uspješno poslovala, piše tportal.

Iz Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) poručuju da podržavaju nastojanja zaposlenih u Purisu da očuvaju proizvodnju i radna mjesta, posebice nakon što je u toj tvrtki nedavno otvoren stečajni postupak.

Podsjećaju da je Puris cijeli niz godina, sve do nedavno, bio uspješna i dobro organizirana tvrtka s proizvodima koji su na tržištu imali svoje mjesto i budućnost. Poduzeće je tijekom 2008. godine imalo više od 500 zaposlenih, veliki broj kooperanata i godišnju proizvodnju veću od tri milijuna kg mesa i mesnih prerađevina.

Uprave koje je postavljala Hypo banka vodile su lošu razvojnu i poslovnu politiku

"Nakon što je Hypo Alpe Adria banka 2000. godine postala vlasnikom Purisa bili su vidljivi prvi znakovi poslovnog slabljenja te tvrtke, kako u tržišnom, tako i u tehnološkom i organizacijskom smislu, jer su uprave koje je postavljala Banka vodile lošu razvojnu i poslovnu politiku.

Poslovni potezi koje je od 2009. do danas povlačio novi vlasnik Gavrilović (na primjer, pogrešna ulaganja u informatičku opremu, izmjene organizacije poslovanja, razbijanje do tada uspješne komercijale, neselektivno ukidanje specijaliziranih prodajnih punktova i rasprodaja voznog parka te ukidanje dijelova uhodane i važne proizvodnje) rezultirali su činjenicom da je u posljednje tri godine ukupna proizvodnja i prodaja prepolovljena. To je, uz ostalo dovelo i do otpuštanja više od 200 naših kolegica i kolega, zaposlenih u Purisu", stoji u priopćenju sindikata.

Podsjećaju da pokušaji uprave i Gavrilovića da otvaranjem novih kreditnih linija dobiju sredstva koja bi omogućila nastavak proizvodnje nisu naišli na potporu Hypo banke koja ima hipoteku na cjelokupnu imovinu Purisa.

"Na taj su način, po tko zna koji put, špekulantski interesi banke dobili prvenstvo ispred radnih mjesta i razvoja dugogodišnje proizvodnje. Zbog takvog odnosa banke i vlasnika deblji su kraj izvukli radnici i stanovnici pazinskog kraja", kažu u sindikatu, prozivajući i lokalnu i županijsku vlast da nisu dali doprinos u očuvanju radnih mjest, piše tportal.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/RKA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI RADNIK / KUHINJSKA RADNICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / SERVIRKA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK/CA NA ODRŽAVANJU ČISTOĆE U ODSJEKU USLUŽNIH POSLOVA

Do: 31.12.2021.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA