Vinka Cetinski istražiteljima ispričala svoju stranu priče: Nisam potkradala Danka Končara

0
Vinka Cetinski: Končaru nisam mu prenosila krive, uvećane cijene nekretnina (Foto: Večernji list)
Vinka Cetinski: Končaru nisam mu prenosila krive, uvećane cijene nekretnina (Foto: Večernji list)

Nisam potkradala Danka Končara, nisam mu prenosila krive, uvećane cijene nekretnina u suradnji Radolovićem i oštetila ga za višemilijunske iznose. Mene nije zanimala cijena objekata nego isključivo stvari vezane za moju struku - što bi se moglo napraviti na ili s kupljenim zemljištima. U vezi s poslom s nekretninama, za koji me Končar i Pilat okrivljuju, nije me ispitalo ni Državno odvjetništvo.

Sažetak je to iskaza Vinke Cetinski na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu ovog ljeta na kojem je zbog klevete tužila Kristina Pilata, bivšeg knjigovođu poduzetnika Danka Končara, zbog članka objavljenog lani u Večernjem listu. U njemu je Pilat detaljno iznio način na koji su pulskog poduzetnika Končara potkradali njegovi poslovni suradnici, bivša ministrica turizma kao direktorica Končarove tvrtke Kermas ulaganja te Drago Radolović, direktor Istre Bavarije i trgovac nekretninama, piše Večernji list.

Drastične razlike u cijeni nekretnina

Podsjetimo, knjigovođa tvrdi da je dvojac kupio 39 nekretnina za sitan novac, a poslije ih po drastično višoj cijeni prodavao Končaru. Svaki put kada bi kupovali nekretninu, Istra Bavaria bi osnovala projekt-poduzeća, a zatim je Kermas kupovao poslovne udjele tih poduzeća tako da je tvrtka Kermas bila suvlasnik u 80 posto poslovnih udjela, a 20 posto udjela ostalo je u vlasništvu Istre Bavarije.

Temeljni kapital od 20 tisuća kuna nije se mijenjao iako je trebala biti izvršena dokapitalizacija kojom bi se vrijednost nekretnina unijela u temeljni kapital. Problem je u golemoj razlici između cijene nekretnina i poslovnih udjela, što pokazuje tablica koju je Pilat izradio i predao Končaru kako bi mu otkrio prijevaru.

Čemu ta razlika, nije poznato jer su mala poduzeća zapravo služila samo da bi se kupile te nekretnine. Tablicu "razotkrivanja" Cetinski ne priznaje i naziva je "perfidnom konstrukcijom". Dodala je da "ne zna kupovati nekretnine niti joj je to bio zadatak".

"Končar me angažirao zbog stručnosti i moj je zadatak bio da napravim plan upravljanja", rekla je Cetinski. Pilatovoj odvjetnica Lidiji Horvat međutim nije znala objasniti kako je uopće mogla davati stručno mišljenje o razvojnim mogućnostima lokacija, a da nije znala cijenu nekretnine.

Pod istragom

"Pilat nije učinio dokapitalizaciju i prodao je informaciju Končaru, koji se uhvatio za razlike u iznosu od 11 milijuna kuna zbog krive interpretacije. Cijena nekretnine nije ista cijeni poslovnih udjela jer nju tek treba utvrditi", kazala je Cetinski te dodala da je u Kermasu volontirala uz uvjet da će imati pet posto udjela u Kermas Malti, "kojeg se odrekla zbog ucjene".

Izjavila je da Pilatu nije rekla da bi sinu Mateu u New Yorku za 1,2 milijuna dolara kupila stan, ali je kasnije izjavila da je Mateo napravio na svoju ruku istraživanje o vrijednosti nekretnina u New Yorku i pokazao ih Končaru, koji se s tim nije složio, ali da ona o tome nije ništa znala. Inače, Cetinski je tužila Pilata iako još traje istraga vezana za Končarove kaznene prijave.

Radolović: Nismo zaradili milijune na tim ugovorima

U zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u tijeku je postupak u kojem je Vinka Cetinski tužila za klevetu pulskog knjigovođu Kristijana Pilata. Pilat je prvi poduzetniku Danku Končaru otkrio da ga je njegova dotad najbliža poslovna suradnica i direktorica u njegovoj tvrtki Kermes ulaganja navodno potkrada.

Tvrdio je javno, ali i tužiteljima, da je Cetinski zajedno s Dragom Radolovićem od 2007. zaradila milijune pri sklapanju kupoprodajnih ugovora između Kermes nekretnina i Radolovićeve tvrtke Istra Bavaria. Stoga ga je Vinka Cetinski tužila za klevetu. No, Radolović je prekjučer na sudu u svom svjedočenju negirao Pilatove optužbe rekavši da njegove tvrdnje nisu istina, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa