Izložba Ki sit ki lačan: CSI hrana na optuženičkoj klupi

0
Izložba Ki sit, ki lačan zanimljiva je pripadnicima svih generacija
Izložba Ki sit, ki lačan zanimljiva je pripadnicima svih generacija

Neobična, zanimljiva, nesvakidašnja i u svakom pogledu izuzetno vrijedna multimedijalna izložba „Ki sit ki lačan“ koja se u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli može razgledati od 5. srpnja, iznjedrila je niz drugih aktivnosti.

Ta multimedijalna izložba “Ki sit ki lačan”- o prehrani u Istri, na nov i suvremen način progovara o istarskoj prehrani kroz povijest, ali autori izložbe Mauricio Ferlin, Tajana Ujčić i Franko Lukež svakom pojedincu koji navrati do izložbe ostavljaju mogućnost vlastite interpretacije povijesti prehrane u Istri.

Od 21. rujna do 15. listopada održat će se edukativne aktivnosti uz ovu izložbu. Kako je na konferenciji za medije 18. rujna istaknuo županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, Istarska kulturna strategija radi u skladu s ciljevima, pa tako zahvaljujući edukativnim radionicama Ki sit ki lačan ona provodi one najvažnije – ovdje je riječ o jednoj velikoj produkciji, umrežavanju, s obzirom da na izložbi sudjeluju mnogi istarski muzeji, a na radionicama se radi na edukaciji, prvenstveno onih najmlađih.

Patricija Smoljan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, istaknula je da je izložbom bila ugodno iznenađena i naglasila kako će Županija uvijek biti podrška takvim projektima.

Boris Sabatti, direktor IDA-e, rekao je kako će na ovaj način dati potporu novoj agenciji, Istarskoj kulturnoj agenciji, a škole će upoznati Metris u što boljem svjetlu. Naime, taj će Mediteranski institut za istraživanje života sudjelovati u radionicama i ponuditi polaznicima sudjelovanje u laboratoriju za hranu zanimljivog naziva „CSI hrana na optuženičkoj klupi – Slučaj sladoleda od lješnjaka, laboratorijske metode istraživanja hrane“.  

I Monte Librić na čelu s direktoricom Slavicom Ćurković sudjeluje u projektu. „Spremno smo prihvatili poziv Arheološkog muzeja Istre da organiziramo dolazak školske i predškolske djece te srednjoškolaca na izložbu, što i inače radimo za vrijeme održavanja Monte Librića“, rekla je istaknuvši kako je ovakva izložba, s obzirom da je interaktivna i multimedijalna, itekako zanimljiva djeci i školarcima.

U projektu sudjeluju muzejski pedagozi, kustosi i drugi stručnjaci, a kako je rekla Tajana Ujčić, ravnateljica Istarske kulturne agencije, projekt je koncipiran u tri djela: razgledavanje izložbe uz stručno vodstvo, Put iz Sv. Srca na radionice u Metris te sudjelovanje u radionicama.

Inače, izložba kroz razne izloške - od fotografija do jelovnika, starih ognjišta, nekadašnjih kuhinja, pa čak i igračaka i drugih predmeta vezanih za kulinarstvo i gastronomiju – govori o istarskoj  kuhinji u pojedinom povijesnom razdoblju. Govori i  o tome što se od toga uklopilo u današnje jelovnike, bilo da se radi o jelima pripremljenim u intimi doma ili o istarskoj gastronomskoj ponudi kao sastavnome dijelu istarskoga turističkog proizvoda.

Izložba “Ki sit, ki lačan” bit će otvorena do 15. listopada, a Sveta srca rade svakoga dana od 9 do 23 sata. Toplo preporučamo da je posjetite! (Paola Albertini)

Tajana Ujčić, Vladimir Torbica, Patricija Smoljan, Boris Sabatti i Slavica Ćurković
Tajana Ujčić, Vladimir Torbica, Patricija Smoljan, Boris Sabatti i Slavica Ćurković

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa