Na zgarištu u Pazinu: Skladište se pretvorilo u ruševinu, a grad se probudio u oblaku dima

0
Skladište se potpuno urušilo
Skladište se potpuno urušilo

"Kad god gori plastika to ne more bit dobro", komentirao je jedan od promatrača koji je s ruba ograde promatrao ruševinu, odnosno ogromnu rupu u zemlji na mjestu gdje je do jučer bilo skladište. "Kad dva najlona doma zapališ dim je črn i smrdi, a kamoli ne ovako", dodao je.

Naime, Pazin je jutro dočekao u oblaku dima, smrad se osjetio odmah na prvom koraku izlaska iz stambene zgrade, a prema pričama mještana osjetio se i u naseljima kilometrima udaljenim od Pazina.

Vjetar je tijekom jučerašnjeg dana nekoliko puta mijenjao smjer, a jutro, kao za inat bez vjetra, ostavilo je Pazin u oblaku dima.

Na požarištu stravična slika. Duboka i velika rupa, ruševina skladišta u kojoj je nekad Pazinka skladištila gotovu robu, a do jučer je bilo napunjeno robom tvrtke Brati Ritoša. Iznad ruševine se uzdiže stup dima i vodene pare, no u puno manjoj mjeri nego jučer.

Na požarištu vatrogasci i dalje dežuraju i vodom polijevaju ruševine i hlade okolne objekte, a policija na ulazu preusmjerava znatiželjnike, pošto je kretanje unutar ograde bivšeg tvorničkog kompleksa zabranjeno.

Vatrogasci polijevaju zgarište
Vatrogasci polijevaju zgarište
Stožer: Požar ugašen, građane pozivamo na oprez i poštivanje uputa

Stožer za zaštitu i spašavanje nakon obilaska požarišta u jutarnjim satima dao i treće priopćenje u kojem se navodi kako su od dojave o požaru podrumskog skladišta na prostoru bivše Pazinke (cesta Pazin- Poreč),  površine 4.000m2  u kojem je bio uskladišten PVC-e materijal i briketi za potplatu, provedenih opsežnih mjera radi sprečavanja širenja požara, te provedenih mjera  zaštite ljudi i imovine, izdana dva priopćenja za javnost sa stanjem požarišta 17. rujna do 17 sati i do 20 sati.

"Tijekom noći s 17. na 18. rujna Vatrogasne snage gasile su samo požarište i hladile susjedne objekte. Požar se nije proširio na susjedne objekte. Požar je pod kontrolom. Iz objekta više ne izbija crni dim, ali se isparava vodena para nastala uslijed gašenja požara. Ozlijeđenih nije bilo. Iako opasnosti za građane nema Stožer poziva na oprez i poštivanje uputa dakle da se zaštite bolesne i starije osobe i djeca, da se zatvaraju otvori na objektima i klima uređaje. I dalje će  se pratiti požarište i poduzimati mjere zaštite, a prema potrebi o svemu obavijestiti", stoji u trećem priopćenju Stožera.

Po završetku gašenja obavit će se očevid

Istarska policjia priopćila je kako je požar izbio u prostoru, u kojem se nalazilo više tona briketa za potpaljivanje, plastičnih cijevi, prešanih vreća i sličnih predmeta, a na njegovom gašenju angažiran je veći broj vatrogasaca iz JVP Pazin, Pula, Buzet, Labin, Umag i Poreč, a po završetku gašenja požara, na mjestu događaja obavit će se očevid. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

4000 m2 velika rupa koja je ostala nakon urušavanja
4000 m2 velika rupa koja je ostala nakon urušavanja

Pazin je jutro dočekao u smrdljivom dimu - fotografija snimljena oko 8 sati
Pazin je jutro dočekao u smrdljivom dimu - fotografija snimljena oko 8 sati

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa