Upozorenje građanima Pazinštine: Ne izlazite iz domova, a na objektima zatvorite okna (stanje nakon 20 sati)

17.09.2012 - 17:01
Gusti dim iznad objekta - snimljeno oko 16 sati (Foto: Darko Tumpić)
Gusti dim iznad objekta - snimljeno oko 16 sati (Foto: Darko Tumpić)

Stožer za zaštitu i spašavanje zasjedao je u 17 i 20 sati te je u oba slučaja izdao priopćenje u kojem upozorava stanovništvo grada Pazina da ne izlaze iz svojih kuća ukoliko to nije nužno.

Prema posljednjim informacijama Stožera, smjer vjetra ide u prilog razvoju situacije jer dim odnosi prema jugu od Pazina.

Na požarištu se nalazi 50 vatrogasaca s 20 vozila, koji vatru drže pod kontrolom. Požar još uvijek nije lokaliziran, a saznajemo da se je urušio i jedan dio skladišnog prostora pa se vatrogasci sada bore i s otvorenim plamenom.

Neugodni miris koji je vjetar tijekom dana nosio u različitim smjerovima mogao se osjetiti i 20-ak kilometara od Pazina.

Priopćenje Stožera za zaštitu i spašavanje sa stanjem nakon 17 sati

Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Pazina, nakon održanog sastanka dana 17. rujna godine, sa stanjem nakon 17,00 sati dao je slijedeće priopćenje:

Danas u 11,40 sati Javna vatrogasna postrojba Pazin je zaprimila dojavu o požaru podrumskog skladišta na prostoru bivše Pazinke (cesta Pazin- Poreč), površine 4000m2, u kojem je uskladišten PVC-e materijal.

Do sada su poduzete sve  mjere sigurnosti,  požar je lokaliziran ali nije pod kontrolom. Za sada, angažmanom vatrogasaca nije došlo do širenja požara na susjedne objekte.

Zbog gustog dima vatrogasci su iscrpljeni, a pomoć im pruža HMP. Nema žrtava i ozlijeđenih. Na intervenciji je 34 vatrogasaca sa 11 vozila, a angažirani su  uz vatrogasce Pazina i vatrogasci JVP Pula, Labin  Buzet, Umag i Poreč. Zbog zapaljivog PVC-e materijala iznad objekta je gusti dim koji se do poslijepodnevnih sati zadržavao iznad zapaljivog skladišta, a nakon toga se počeo širiti prema Pazinu i naselju Rijavac.

Mole se građani da, ako baš nije nužno potrebno da ne izlaze iz svojih domova, da na svojim objektima zatvore sva okna kako bi eliminirali odnosno umanjili težinu zraka uzrokovanu gustim dimom. Posebno treba zaštititi bolesne, starije osobe i djecu.

Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Pazina će se ponovno sastati u 20,00 sati nakon čega će javnost biti informirana o stanju požara i daljnjim aktivnostima.

Stanje nakon 20 sati: Požar nije lokaliziran, građani se mole da poštuju upute Stožera

Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Pazina, nakon održanog sastanka dana 17. rujna, sa stanjem nakon 20,00 sati dao je drugo priopćenje:

U odnosu na dosadašnje stanje i prvo priopćenje Stožera do 17 sati stanje požarišta je i dalje pod kontrom.

Jake vatrogasne snage nadziru požarište. Za sada nema opasnosti od daljnjeg širenja. Iz požara još uvije izlazi crni dim koji ne predstavlja značajniju opasnost. I dalje je situacija u potpunosti pod kontrolom, ali požar nije lokaliziran.

Nema opasnosti za stanovništvo ali se zbog dima mole građani da i dalje budu na oprezu, poštuju upute Stožera dakle da ne izlaze iz kuća, da se zaštite starije osobe i djeca, a da zatvore otvore na objektima i klima uređaje.

Vremenske prilike idu u prilog naime vjetar vodi dim  od grada prema jugu. Na požarištu djeluje 50-tak vatrogasaca sa 20 vozila. Za sada osim zamjene ljudi koji su iscrpljeni drugih problema za sigurnost  građana nema.

Požar u pogonu bivše Pazinke: Gori skladište tvrtke Brati Ritoša (video)

Na intervenciji su 34 vatrogasca s 11 vozila
Na intervenciji su 34 vatrogasca s 11 vozila

Tweet

Posljednje novosti