Studenti u Puli za stan plaćaju 125 eura po osobi, oni jeftiniji su doslovno u rasulu

0
Bojana i Robert više su nego zadovoljni smještajem u Puli
Bojana i Robert više su nego zadovoljni smještajem u Puli

Svi se (bivši) studenti vrlo dobro sjećaju muka traženja podstanarskih stanova, plaćanja, "zločestih" gazdarica, visokih režija, seljenja… Iskustva su razna, ali nerijetko loša. Kakva je situacija sa studentima pulskog sveučilišta, doznali smo od dva studenta iz Poreča koji, srećom, imaju više nego dobra iskustva.

Robert živi u stanu u Valdebeku i iako je to pulsko naselje malo van grada, to mu nije problem jer ima automobil. Najamninu plaća 1600 kuna u što su uključene i režije, a gazde su mu, kaže, vrlo fer i korektne. „Preko ljeto odem kući i ne plaćam najamninu, a na jesen me ponovo čeka stan“, kaže Robert i dodaje da njegovi najmodavci po ljeti ne izdaju stan turistima, kako je to često slučaj, već u njemu tijekom ljeta eventualno boravi njihova rodbina.

Bojana isto ima vrlo pozitivna iskustva. Živi u samom centru grada, u Flanatičkoj ulici, sa još dvije cimerice i svaka plaća 100 eura najam. „Stan ima centralno grijanje, što nam je jako bitno, a ono najvažnije, imamo dobrog gazdu“, kaže zadovoljno Bojana priznajući kako je svjesna da, kao podstanar doista ima sreće. Ni ona tijekom ljetnih mjeseci, dok ne boravi u podstanarskom stanu, ne plaća najamninu, a stvari joj ostaju ondje i ne mora ih na kraju svake akademske godine seliti. „Naš stan se tijekom ljeta ne iznajmljuje turistima, tako da smo sigurne da će nas čekati već u rujnu, kada dolazimo polagati ispite“, kaže Bojana.

Oglasi na ploći u hodniku pulskog Filozofskog fakulteta
Oglasi na ploći u hodniku pulskog Filozofskog fakulteta

Time su pulski studenti itekako u prednosti nad onim zagrebačkim ili riječkim koji i tijekom ljeta, da bi zadržali stan, moraju plaćati najam. Alternativa je seljenje na kraju svake akademske godine, traženje novog, adekvatnog i financijski prihvatljivog stana. U Puli i ako najmodavci iznajme stan ili apartman turistima preko ljeta, na jesen se on ponovo prazni i studenti se u njega opet mogu useliti. Tako su zadržali smještaj i uštedjeli nekoliko mjesečnih stanarina.

A koliko se ove akademske godine kreću cijene najma stana u Puli? Od 100 do 125 eura po osobi, što ne uključuje režije. Ima, naravno izuzetaka, nešto jeftinijih i znatno skupljih stanova, ali takve, doznajemo od studenata, rijetko i odu pogledati. Oni jeftiniji stanovi su najčešće doslovno u rasulu, a oni skupi namijenjeni, pa i prilagođeni turistima - daleko od centra, bez veze za Internet… Zanimljivo je da se u mnogim oglasima ističe pogled na more ili pak terasa, kao da je to studentima, koji u Pulu nisu došli na odmor, važno. Radije bi, za pretpostaviti je, uštedjeli koju kunu, pa i na uštrb prekrasnog pogleda. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa