Srušen rekord staze: Faggioli buzetsko brdo odvozio prosječnom brzinom od 137 km/h

0
Simone Faggioli postavio je novi rekord staze te on sada iznosi 2.11,858
Simone Faggioli postavio je novi rekord staze te on sada iznosi 2.11,858

Dramatičan završetak Europskog prvenstva brdskih auto utrka 31.Buzetski dani! Nakon što je u prvoj vožnji srušio rekord staze od Mosta do Peničića dužine 5001 metar, talijanski vozač Simone Faggioli u drugoj je vožnji postavio novi rekord staze te on sada iznosi 2.11,858. Faggioli je buzetsko brdo proletio prosječnom brzinom od gotovo 137 kilometara na sat.

"Nisam očekivao da ću već u prvoj vožnji skinuti rekord. Drugu sam vožnju odradio još bolje. Auto je išao super. Jako sam sretan što sam na ovakav način završio sezonu Prvenstva Europe. Publika je bila veličanstvena, a atmosfera nevjerojatna. Na stazi se osjeća nevjerojatna toplina, ovdje ima puno strastvenih zaljubljenika u automobilizam", rekao je Faggioli i već sada najavio ponovni povratak u grad oktana.

Faggioli je za sobom ostavio Čeha Otakara Kramskog. Iako je u prvoj vožnji imao drugo najbolje vrijeme, Fausto Bormolini zbog lošeg je starta utrku završio na čak osmom mjestu. Treće mjesto generalke otišlo je Čehu Milošu Benešu.

U konkurenciji od 19 formula šesto mjesto ukupnog poretka pripalo je Hrvatu Niki Puliću. Izuzetno dobar rezultat postigao je mladi Riječanin, Siniša Krainc (Ford Escort, AKK Šibenik). Osim što se još jednom potvrdio kao najbolji Hrvat na brdskim stazama u sportskom vozilu, bio je i najbrži natjecatelj Buzetskih dana u kategoriji 1. Slijede Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer EVO IX, AKK Petar Klepac) i Goran Sertić (Renault Clio, AKK Fridge Racing).

Ove godine startao je rekordan broj vozača i čak 19 bolida

Ovogodišnji će Buzetski dani ostati upamćeni po mnogočemu. Startao je rekordan broj vozača, njih čak 171 iz 12 zemalja. U kotlini podno Ćićarije nikad nije bilo više formula - jurilo je 19 bolida. Lijepo vrijeme i sama krema europskih automobilista publici su pružili pravi užitak. Naime, Festival brzine u Buzetu je pratilo gotovo 15 tisuća gledatelja. Vjerni fanovi vozače su bodrili duž cijele staze.

Tradicionalno, po dvadeseti put najviše se ljubitelja mirisa oktana okupilo na zavoju Komušćica. Nisu izostale ni baklje, a Wusetovi su dečki na ramenima nagradili najbolje. Među njima su bili Dušan Borković, prvak Europe u kategoriji sportskih vozila, i domaći vozač Viliam Prodan.

Dušan Borković
Dušan Borković
"Poslije ovakvog dočeka neznam što bih rekao. Ovo je najbolja utrka u mom životu. Iduće godine dolazim ma što god budem vozio. Rezultat mi danas nije bio važan. Vozio sam za publiku. Presretan sam što sam na jednoj ovakvoj utrci proslavio titulu europskog prvaka u kategoriji sportskih vozila i to na dan kada slavim 28. rođendan. Publika je na Komušćici bila izuzetna. Sve je ovdje bilo super. Već kad sam došao rekao sam da je ova utka najbolja u kalendaru Europe", rekao je Borković kojeg je u Buzetu pratilo 50-ak srpskih novinara.

"Što se može bolje očekivati od pobjede na domaćem terenu. Publika je veličanstvena. Zbog nje se utrke i voze. Pokazalo se da je prednost što sam vozio na domaćoj stazi. Vozio sam opušteno i to se pokazalo ispravnim", rekao Viliam Prodan, pobjednik grupe A Prvenstva Hrvatske.

Otakar Kramsky
Otakar Kramsky

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa