Po čemu se hokej na ledu razlikuje od nogometa?

0
Detalj s utakmice Medvešak - Olimpija u pulskoj Areni
Detalj s utakmice Medvešak - Olimpija u pulskoj Areni

Hokej na ledu uživo sam gledao tri puta u životu. Prvi put još sredinom 80-ih godina kao zagrebački student, kada je Medvešćak igrao u jugoslavenskoj ligi. I tada su najveća suparništva bila sa Slovencima, a glavna zvijezda bio je izvjesni Allison iz Kanade. Bilo je to prvi put da je u socijalizmu za neki domaći sportski klub zaigrao stranac.

Drugu utakmicu pogledao sam lani u Zagrebu, kada sam iz prve ruke htio posvjedočiti euforiji koja je nakon gotovo tri desetljeća hokejske ilegale ponovo zahvatila Zagreb. Treća utakmica bila je, naravno, sinoćnja u pulskoj Areni.

Hokej, priznajem, nikada neću strastveno obožavati kao nogomet, ali način na koji to organiziraju dečki iz Medvešćaka nikoga ne može ostaviti ravnodušnim i svakom ljubitelju sporta bih preporučio da barem jednom Medvešćak pogleda u živo. A naročito bih to preporučio sportskim dužnosnicima i članovima uprava raznih sportskih klubova da vide kako se organizirano može voditi jedan klub i pritom još dobro zarađivati.

Navijači Medvešćaka
Navijači Medvešćaka

A kao veliki nogometni fan, odmah sam učio osnovnu razliku između hokeja na ledu i nogometa. Naime, u nogometu su gospoda na terenu, a huligani na tribinama, dok su u hokeju gospoda u publici a „huligani“ na terenu. To je jedini sport u kojem je makljaža dozvoljena i zapravo je sastavni dio igre, pa čak u momčadima postoje igrači zaduženi za fajt. Zanimljivo je da svaku tučnjavu na utakmicama Medvešćaka s razglasa prati pjesma „Fight for your right“ Beastie boysa.

S druge strane u publici nema vrijeđanja, vulgarnog skandiranja ni najmanjeg incidenta. To se lijepo vidjelo i sinoć u Puli gdje su jedni pored drugih navijali Slovenci i Hrvati, svatko je slavio svoje golove i uživao u obostranoj igri.

Druga razlika u odnosu na nogomet je što se porazi ne doživljavaju emotivno. Sinoć su hokejaši Medvešćaka izgubili od ljubljanske Olimpije 2:3 i nitko zbog toga nije pao u depresiju. Većina je kućama otišla sretna i zadovoljna kao da se ništa tragično nije dogodilo. Da Dinamo tako izgubi od nogometaša Maribora, Zagreb bi drugi dan izgledao kao da je kuna devalvirala 30 posto. (Tekst: Nenad Čakić, foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa