Mogorović protiv Karamarka: Zar nastavljate Sanaderovu politiku slabljenja istarskog HDZ-a na račun Jakovčića?

0
Ninoslav Mogorović (Snimio: Darko Tumpić)
Ninoslav Mogorović (Snimio: Darko Tumpić)

Poštovani gospodine Karamarko, vjerojatno ćete se začuditi kako to da Vam se obraćam pismom koje istovremeno šaljem i medijima. Sasvim izvjesno je da ćete pokrenuti stegovne mjere zbog toga, a vjerojatnost mojeg daljnjeg ostanka u HDZ-u je zanemarivo mala. No, kako sam bio spreman punih deset godina (od 2001. godine) izbivati iz stranke u koju sam se učlanio još u rujnu 1989. godine i bio izaslanikom na povijesnom prvom Saboru HDZ-a tako ću sasvim sigurno preboljeti eventualni razlaz i u ovoj aktualnoj „demokratizaciji“ naše stranke pod Vašim vodstvom, stoji otvorenom pismu koje je Ninoslav Mogorović, dopredsjednik GO HDZ-a Pule (u ostavci) i član ŽO HDZ-a Istre uputio predsjedniku svoje stranke Tomislavu Karamarku.

„Ponosan sam što sam tada među prvima uvidio tko je i što bio Ivo Sanader, a da pritom nisam bio „pašalićevac“. Danas mi je međutim, za razliku od tada, drago što nisam više samo jedan od rijetkih koji vide da HDZ (i Hrvatska) ne ide u dobrom smjeru i da ne radi ono što bi morao raditi kao oporba u ovim teškim i neizvjesnim gospodarskim, socijalnim i međunarodnim (ne)prilikama, već sam samo jedan od tisuća članova koji slično misle.

U visokoj politici ne bi smjelo biti mjesta za sve one koji ne znaju razlikovati bitno od nebitnoga u određenom povijesnom trenutku. Na žalost, u aktualnoj hrvatskoj politici na razini odlučivanja za sudbinu nacije takvi su gotovo svi. To je poražavajuća činjenica. Ne mogu oni koji su dozvolili da dođemo u situaciju u koju smo došli biti ti koji će nas iz nje izvući. Hrvatska danas treba odvažne i poštene domoljube, samosvjesne znalce, a ne sluganske poslušnike, egocentrične karijeriste, oportunističke politikante i neznalice. Bližimo se trenutku kada ćemo dotaknuti dno dna gospodarske krize, ogromne nezaposlenosti i masovnog siromaštva.

Partijski birokrati koji u životu ništa nisu radili izuzev mijenjali funkcije u politici, policiji i upravi pokreću, po naputku „kukuriku“ Vlade, mehanizme poreske pljačke ionako već potpuno osiromašenog puka, a da HDZ to uopće ne „primjećuje“? Nitko od odgovornih ne spominje one kojima je Hrvatska postala imovina umjesto Domovina i koji su na kriminalnoj Markovićevoj pretvorbi i iz nje proizašloj privatizaciji preuzeli ogromno bogatstvo ali ne i odgovornost za gospodarski razvoj i prosperitet Hrvatske. Naprotiv oni su najodgovorniji za naše teško gospodarsko stanje, vanjsku zaduženost, poljoprivredu, ribarstvo, industrijsku proizvodnju... i o tome HDZ šuti!? Rohatinski je 2005. godine rasprodao sve hrvatske rezerve zlata, a da o tomu ni Sabor nije bio izvješten, Hrvatska je oštećena za pet milijardi kuna i...nikom ništa!?

Milanović je nedavno u Rijeci, na skupu EU-socijalista, kazao kako se Jugoslavija raspala iz razloga što je dozvolila previše autonomije republikama u fiskalnom pogledu, te da EU to ne smije ponoviti već valjda, prema njemu, treba voditi centralističku politiku, a ...naše čelništvo šuti iako bi HDZ trebao danas biti, prema Vašim unutarstranačkim predizbornim izjavama, TUĐMANOV HDZ!? Itd. itd.

No, da se vratim na temeljni motiv ovoga pisma. Naime, HDZ umjesto da se u ovim turobnim vremenima primarno bavi nacionalnom politikom i državnom strategijom kako bi privukao što više novih članova i pristaša, a tek u hodu i usput korekcijama u kadrovskoj križaljci stranke – radi se, izvan svake logike, obrnuto!? Tako samo gubimo jedan dio članstva, a ne pridobivamo novo, te potpuno nepotrebno usporavamo oporavak iz duboke krize u koju smo upali zbog Sanaderove veleizdajničke i kriminalne politike.

Znakovito je i zabrinjavajuće da su, prema posljednjem ispitivanju javnog mnijenja, na listi najnepopularnijih političara odmah iza Čačića i Sanadera (iako on više nije u politici!?) SVI POLITIČARI!? Dakle ljudi su siti svih političara, bez iznimaka!

Konkretno u Istri HDZ ne prelazi prag, ispod je četiri posto. Za takvo stanje stranke, izuzev dijela, gore navedene, odgovornosti nacionalnog vodstva odgovorna je, prije svega ekipa koja je posljednje desetljeće vodila strankuu ovoj našoj vrlo bogatoj županiji. Nastavlja li se tako politika koju je Sanader inaugurirao naime, slabog HDZ na račun jakog Jakovčića kao izravnog partnera nacionalnog vodstva HDZ-a? Interesnog, dakako i to opipljivo interesnog! Ne bih želio vjerovati no, sve ukazuje da je upravo to posrijedi. Baš kao i u Rijeci gdje se već odavno zna da je glavni kadrovik HDZ-a Slavko Linić!?

Da zaključim – dužnosnici u stranci trebali bi se vrednovati isključivo po sposobnosti i prema količini rada koje unose i ostvaruju. Prema tim kriterijima čelništvo HDZ-a u Puli ne zadovoljava ni minimalne zahtjeve. Od Izborne skupštine prošlo je punih pet mjeseci, a da se GO sastao samo dva puta – i to zbog konstituiranja. Izabrano predsjedništvo jedan jedini puta i to isto tako zbog konstituiranja. Nekoliko javnih istupa bilo je tek nakon ogromnih pritisaka i to na teme koje nisu bile u središtu javne pozornosti u Istri pa zbog toga nisu bile ni medijski popraćene. Ili se pak reagiralo kada je bilo već prekasno. A u Istri kao da ljetne političke stanke i nije bilo, za razliku od nekih drugih područja Hrvatske – političke teme su se tjedno mijenjale ili proširivale. A naše vodstvo se bavilo pitanjem kako (sigurno) promijeniti predsjednicu MHDZ-a i/ili kako ušutkati opravdano nezadovoljne članove. Uglavnom sve na razini trača, „izvještajnih“ putovanja u središnjicu ma gdje se ona momentalno nalazila te međusobnog opanjkavanja.

 U GO trenutačno vodstvo nema već više od dva i pol mjeseca većinu pa zbog toga i ne saziva sjednicu tog stranačkog tijela jer se boji da bi im se moglo uskratiti povjerenje. Čemu se možemo nadati na slijedećim lokalnim izborima nego još lošijim rezultatima od onih što pokazuju rezultati ispitivanja javnog mišljenja!?“, stoji u otvorenom pismu Ninoslava Mogorovića, dopredsjednika GO HDZ-a Pule (u ostavci) i člana ŽO HDZ-a Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa