Pulske HNS-ovke pozivaju žene da se više uključuju u politiku

0
Jasmina Simović Medica i Elvira Krizmanić Marjanović
Jasmina Simović Medica i Elvira Krizmanić Marjanović

Žene pulskog HNS-a pokrenule su akciju „Ženska inicijativa HNS-a na usluzi građana“, o čemu su medije obavijestile Jasmina Simović Medica, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Pula i predsjednica ŽI HNS-a Istarske županije Elvira Krizmanić Marjanović.

„Želja nam je uključiti što veći broja žena u aktivnosti i projekte, a tijekom akcije bi kroz edukativna druženja u mjesnim odborima održali predavanja i tribine o tekućoj problematici u koordinaciji sa Županijskom organizacijom ženske inicijative. Uz to pokrećemo akcije mjerenje tlaka po mjesnim odborima. Prvo takvo edukativno druženje bit će već u listopadu u mjesnom odboru Šijana, gdje će biti organizirano mjerenje tlaka za stanovnike ovog mjesnog odbora. Također u sklopu akcije održat će se i predavanje o ranom otkrivanju raka dojke. Budući  je mjesec listopad, mjesec posvećen borbi protiv raka dojke, namjera nam je da  kroz ovakva druženja ukažemo na važnost prevencije te opake bolesti koja pogađa sve veći broj ženske populacije“, istaknula je Simović Medica.

Županijska predsjednica ŽI HNS-a Elvira Krizmanić Marjanović ukazala je na potrebu većeg angažmana žena u politici i našem društvu te navela da Europska unija sprema zakon kojim bi se pojačao pritisak na velike kompanije da povećaju broj žena na visokim položajima. Prema planu EU do 2020. godine u nadzornim odborima tvrtki morat će biti najmanje 40 % žena. Glavna lobistica tog zakona je Viviene Reding, čiji je ured predstavio nacrt tih smjernica EU, s ciljem da ova direktiva krene u proces usvajanja već ove jeseni.

„Potrebna je veća senzibilizacija šire javnosti o potrebi većeg sudjelovanja žena u političkom životu i uključivanje žena u što više političke procese u našoj zemlji“, rekla je Krizmanić Marjanović.

Ženska inicijativa HNS-a podružnice Pula započela je s radom u svibnju ove godine. Želja ove inicijative je ukazati na probleme žena koje su često zatvorene u sferi obiteljskih odnosa i slabo se uključuju u organiziranje događaja u lokalnim zajednicama i nisu dovoljne aktivne u udrugama žena. HNS Pula poziva sve zainteresirane žene da nam se pridruže i da daju svoj doprinos u svojoj lokalnoj zajednici.

„Potrebno je da u sklopu ženske inicijative povećamo sudjelovanje žena na predstojećim lokalnim izborima radi ostvarenja kvalitete života i namirenja potreba interesa građana u zajednici u kojoj živimo“, zaključila je predsjednica ŽI HNS-a Istarske županije Elvira Krizmanić Marjanović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa