Pulski antifašisti: Pula je 1947. godine bila na izdisaju

0
Livio Blašković, Fabrizio Radin i Boris Miletić
Livio Blašković, Fabrizio Radin i Boris Miletić

Povodom 17. rujna, za Pulu značajnog datuma, u ponedjeljak će se obilježiti 65. obljetnica prestanka anglo–američkog upravljanja Pulom. „Odlazak vojne uprave nad Pulom itekako je važna za naš grad koji je 1947. Prilikom napuštanja vojske, bombardiran i oštećen“, kazao je tom prigodom gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Stoga će velika obljetnica bit prigodno obilježena za što se, uz potporu Grada i Županije, pobrinula Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule. Predsjednik Udruge Livio Blašković i tajnik Zdravko Macura napomenuli su kako se spoznaja o tome da sloboda u Puli nije stečena lako mora prenositi na generacije koje dolaze.

Dogradonačelnik Fabrizio Radin zahvalio je „drugovima“ iz Udruge na prijedlogu programa s obzirom na značajan povijesni period za grad. Kao velik doprinos „duhu pomirenja“ istaknuo je prošlogodišnji susret dvaju predsjednika Josipovića i Napoletana u Puli.

„Grad je 1947. godine bio na umoru, 90 posto stanovništva se iselilo, nije bilo liječnika, učitelja, pekara, inženjera… Obnova Pule kasnila je dvije godine u odnosu na druge gradove i trebala je počet, ne od nule, već ispod nule. Za njenu obnovu značajno je bitan tadašnji gradonačelnik Franjo Francesco Nefat koji će uskoro dobiti ulicu u Puli“, ispričao je Radin.

Obilježavanje 65. obljetnice počinje sutra, 14. rujna u Domu antifašista tribinom „Pula u vrijeme angloameričke vojne uprave“. U ponedjeljak, 17. rujna u 9 sati položit će se vijenci u Titovom parku na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma, na Gradskom groblju na spomeniku palim antifašističkim borcima Grada Pule, na Vodnjanskoj cesti na spomeniku palim borcima u obrani Elektromlina, a delegacija će po prvi puta obići spomenik žrtvama na Vargaroli. U Istarskom narodnom kazalištu u 11 sati održat će se svečana sjednica Skupštine Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa