Jakovčić: Malvazija mišići mi nestaju, neću se skinuti

0
Župan Ivan Jakovčić otvorio je TU SMO 3
Župan Ivan Jakovčić otvorio je TU SMO 3

„Neću se skinuti, nemojte me provocirati, to se ne ponavlja“, rekao je istarski župan Ivan Jakovčić uoči otvorenja TU SMO 3, odgovorivši tako na provokaciju jednog kolege novinara koji je, dignuvši majicu, aludirao na to da se Jakovčić i ovoga puta skine.

Podsjetimo, župan se uoči otvorenja TU SMO 2, međunarodne bijenalne multimedijske manifestacije prije dvije godine skinuo i time u javnosti podigao priličnu prašinu. Ovoga je puta, pak, tu manifestaciju otvorio „tiho“, pojasnivši kako njegovi „Malvazija mišići“ nestaju i da javnosti ne želi pokazati njihovo slabljenje. „Stoga me nemojte provocirati“, dodao je.

Govoreći o TU SMO 3 istaknuo je da ta manifestacija pokazuje kako i mi imamo ambicija: „Imamo pravo sanjati i Pulu dodati na svjetsku kartu umjetničkih otkrića“, rekao je. Pokušati će, kazao je, dobiti i bijenale hrvatske umjetnosti, što je jedna od velikih želja organizatora ove manifestacije.

„Nećemo rezati sredstva kada je kultura u pitanju, to smo više puta dokazali, kriza traje i trajat će, ali ajmo se ovdje doma, u Istri, u Hrvatskoj, dogovoriti da od Pule napravimo kulturnu umjetničku priču“, pozvao je Jakovčić.  

Boris Miletić zahvalio je organizatorima TU SMO 3 što su „oživjeli“ gradski trg i njegove ulice te napomenuo kako Pulu očekuje jako uzbudljiv vikend.

A kako je najavila ravnateljica MSUI-ja Gorka Ostojić Cvajner starogradsku jezgru Pule ispunit će svojim radovima 190 umjetnika iz SAD-a, Kine, Velike Britanije, Malezije… Dalekih mjesta koje je  muzejski savjetnik Mladen Lučić posjetio i odakle je donio radove brojnih umjetnika.

Autori se na ulicama i u prostorima Pule, ukupno 27 lokacija, predstavljaju instalacijama, performansima, skulpturama, slikama… „Iako su neki naši sugrađani odbili suradnju i ne percipiraju Pulu kao grad u kojem žive, što samo dokazuje kako je naše društvo potonulo, imamo veliku moralnu potporu Grada i Županije, a ove smo godine dobili financijsku potporu Ministarstva kulture“, rekao je Mladen Lucić, muzejski savjetnik MSUI. TU SMO 3 traje do 15. rujna, a radovi će biti izloženi do 23. rujna. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Pulski Forum postao je izložbeni prostor
Pulski Forum postao je izložbeni prostor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa