Rekordan broj trkača na 100 milja Istre

0
Mila Nežić, Siniša Žulić i Alen Paliska
Mila Nežić, Siniša Žulić i Alen Paliska

Sto milja Istre, jedna od najjačih i najkvalitetnijih utrka u dijelu centralne i južne Europe, održava se na području cijele Istre u periodu od 6. do 8. travnja. Ove godine najveća trail utrka u Hrvatskoj slavi svoje 6. izdanje.

Utrka iz godine u godinu privlači sve više zaljubljenika u ovaj sport, pa će se tako ove godine u Istri natjecati gotovo 2.000 trkača iz 52 zemlje. Kada se broju trkača pribroje obitelji i pratnje trkačima, očekivani broj turista u Istri višestruko će narasti.

Kontinuirani rast broja natjecatelja i njihovih pratnji potvrda su atraktivnosti i kvalitete utrke koja je od prošle godine punopravni član svjetske elitne skupine utrka Ultra Trail World Toura (UTWT). UTWT je svjetska liga ultra trail utrka, a utrka 100 milja Istre izabrana je između trinaest tisuća trail utrka koje se održavaju diljem svijeta.

Razvojem discipline trail trčanja, nastala je kategorija trkača koji se na svjetskoj razini nazivaju Elitnim trkačima. Sa ulaskom 100 milja Istre na UTWT listu, elitnim trkačima ova je utrka ušla u njihove osobne kalendare pa je tako već prošle godine u utrci sudjelovao Amerikanac Dylan Bowman i pritom postavio rekord staze od 100 milja roku od 17 sati i 51 minutu.

U kategoriji elitnih trkača, skidanje rekorda i osvajanje postolja za ovu godinu, najavio je Škot Paul Giblin, kojem će ovo biti drugi pokušaj osvajanja 100 milja Istre, dok će u ženskoj kategoriji Talijanka Francesca Canepa, neprikosnovena kraljica 100 milja Istre, trčati sa ciljem postavljanja osobnog rekorda.

Na BLUE stazi od 110km koja starta upravo iz Lovrana, ovogodišnji elitni trkači Carlo Salvetti (ITA) te Marjan Zupančić (SLO) već su najavili oštru borbu za prvo mjesto u muškoj kategoriji, dok će se u ženskoj kategoriji za postolje boriti Maja Marukić (CRO) i Angela Waters (NZL).

Trail utrke trče se u prirodi po označenim stazama, većinom izvan uređenih površina te uz savladavanje značajnih visinskih razlika. Trail trkači natjecat će se u jednoj od 4 izabrane discipline: 100 milja, 110km, 67km i 41 km. Na trkače i stazu pazit će više od 350 volontera iz Hrvatske i zemalja gotovo cijele Europe.

Staza prolazi prirodnim i povijesnim znamenitostima Istre od Labina i Lovrana preko grebena Učke i Ćićarije sve do cilja u Umagu. utrke od 100 milja je u petak 6. travnja u 17 sati iz Labina. Utrka na 110 km počinje točno u ponoć u Lovranu. U subotu u 8 sati u Buzetu je start utrke na 67 km, a u 14h u Motovunu starta trail utrka na 41km. Cilj svih utrka je u Umagu.

Tradicionalno i ove jegodine u program uključena utrka za najmlađe pod imenom Jedna milja Istre. Lista prijavljenih trkača popunila se u prvih par dana od objave trke te se time ova utrka pridružila listi rekorda koje 100 milja Istre ove godine bilježi. Organizatori utrke 100 milja Istre svake godine pomno rade na razvoju utrke. Inspirirani digitalnim transformacijama u društvu na globalnoj i lokalnoj razini, ovogodišnju će utrku obitelji natjecatelja i obožavatelji traila, iz svih krajeva svijeta, moći pratiti u realnom vremenu kroz live stream putem Facebook stranice 100 milja Istre.

Dodatna novost za ovu godinu je partnerska suradnja sa Fakultetom zdravstvenih studija u Rijeci, Društvom Crvenog križa Istarske županije te Istarskim Planinarskim Savezom. Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci u utrci je prepoznao priliku za aktivno sudjelovanje studenata. Studenti će dio praktičnog dijela nastave realizirati na samoj utrci kroz usluge fizioterapije za natjecatelje, a znanstveni dio kroz provođenje istraživanja uz podršku globalne baze podataka iz sportske medicine kojoj će moći pristupiti kroz partnerstvo upravo sa utrkom 100 milja Istre.

Sa Zmajskom pivovarom je uspostavljena suradnja koja je rezultirala posebnom etiketom njihovog piva Pale Ale pod nazivom "100 Miles of Istria Ultrabeer" koju će svaki natjecatelj, između ostaloga, dobiti u startnom paketu, a moći će se kušati tijekom cijelog trajanja manifestacije na cilju u Umagu. Na konferenciji za novinare utrku su predstavili Alen Paliska, direktor utrke i Marko Gregurić, direktor Sport box d.o.o. Uz njih, Mila Nežić, stručna suradnica TZ Grada Buzeta te Siniša Žulić, gradonačelnik Grada Buzeta.

Mila Nežić rekal je da TZ Grada Buzeta prepoznaje važnost utrke 100 milja Istre koja je u skladu sa strategijom i razvojem samog TZ-a. "Iznimno je važno to što utrka svake godine raste, što je svakako dokaz kvalitete, ali pokazuje i potencijal u samom smislu razvoja outdoor sporta. Upravo ovakvim projektima potiče se razvoji brendiranje destinacije koja je pogodna za bavljenje sportom kroz cijelu godinu, a ne samo u vrijeme glavne turističke sezone.

Prepoznali smo to, te smo uz podršku HTZ obilježili sve trase staze 100 milja Istre koje prolaze našom destinacijom. Smatramo kako je to važno za sam razvoj destinacije, ali i unapređenje i razvoj samog boravka za turiste. Znamo kako se trkači, ali i oni amateri koji se bave trail trčanjem cijelu godinu pripremaju i treniraju, a postavljanjem signalizacije omogućeno im je lakše snalaženje samom stazom.", kazala je Nežić.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić rekao je da manifestacija iz godine u godinu raste i jasno se vidi da je sve značajnija promocija središnje Istre, prvenstveno u sportskom i turističkom smislu što je iznimno bitno za Grad Buzet koji se preorijentirao upravo na rekreativni i outdoor turizam. "Ovo je idealna platforma kroz koju se naše prirodne ljepote i mogućnosti mogu prezentirati ne samo u susjednim zemljama što je do sad bio slučaj, nego diljem svijeta. Siguran sam da će i ovogodišnje izdanje biti jako uspješno te da će se utrka etablirati kao jedna od najznačajnijih manifestacija na našem poluotoku.", smatra on.

Alen Paliska rekao je: "Moram se zahvaliti lokalnim samoupravama, lokalnim turističkim zajednicama, županijskoj turističkoj zajednici i županiji koja kroz upravni odjel za turizam snažno podržava projekt. Svi oni doprinose razvoju i održanju projekta, neki deklarativno, neki kroz sufinanciranje, svatko u skladu sa svojim mogućnostima. Ono što je u cijeloj priči najbitnije je da postignemo zajednički konsenzus, sinergiju, da svi radimo za zajedničku stvar. Jer manifestacija je samo platforma na kojoj se mogu kapitalizirati različite ideje i motivi kao što su na primjer cjelogodišnje vođene ture, 100 MI friendly, trail kampovi, mogućnosti su neiscrpne. Staze utrke, u ukupnoj dužini od preko 200 km prolaze područjem 17 administrativnih jedinica: dvije županije (IŽ i PGŽ), 6 gradova (Labin, Opatija, Buzet, Pazin, Buje i Umag) i 9 općina (Kršan, Mošćenička draga, Lovran, Lupoglav, Lanišće, Cerovlje, Motovun, Oprtalj i Grožnjan). Svaka od tih administrativnih jedinica ima svoje adute koji se kroz platformu ove manifestacije mogu razvijati i iskoristiti.

Kao jedan veliki kvalitativni korak ističem live video prijenos cijele manifestacije koji će se moći pratiti online tijekom cijelog trajanja manifestacije. Ovo je na tragu najvećih, ne samo trail manifestacija i u live streaming smo investirali jako velika sredstva iz još uvijek konzervativnog budžeta. Svjesni smo da nam razvoj utrke u dugoročnom planu nameće nove, komercijalne partnere kojima upravo kroz veću medijsku vidljivost možemo ponuditi kvalitetnu suradnju, a sufinanciranja od strane lokalnih samouprava ćemo prepustiti manjim projektima kojima će mali iznosi sufinanciranja značiti puno više.

Naš će fokus u suradnji s lokalnom zajednicom biti na razvoju infrastrukture, kapitalizaciji potencijala i postojećih resursa te uključivanju svih relevantnih institucija u projekt na zajedničku korist."

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa