zločin ukrao dva života

Mlade heroine danas su simbol hrabrosti, odanosti i žrtve (foto)

0
Komemorativnom skupu povodom 74. godišnjice pogibije Marije i Line nazočio je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić
Komemorativnom skupu povodom 74. godišnjice pogibije Marije i Line nazočio je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić

U Brutiji, na mjestu i na dan pogibije hrabrih heroina Marije Medica i Line Zacchigna, 74 godine nakon gubitka njihovih mladih života, i ove se godine tradicionalno okupilo mnoštvo građana ne bi li odali počast i izrazili poštovanje i zahvalu ovim mladim djevojkama koje su dale svoje živote za našu slobodu.

Komemoraciji u organizaciji Udruge antifašističkih boraca Bujštine, Osnovne škole Marije i Line Umag, Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“ Umag te Grada Umaga 28. ožujka 2018. godine u ime Grada Umaga prisustvovali su gradonačelnik Vili Bassanese te gradski vijećnici. Na komemoraciji su bili prisutni i članovi Udruge antifašističkih boraca Bujštine, predstavnici Udruge 154. brigade HV, predstavnici Udruge HVIDRA Umag, predstavnici SDP-a na čelu s predsjednikom Davorom Bernardićem, umaški predstavnici političkih stranaka te brojni građani, kao i učenici umaških osnovnih škola koji su ovim povodom tradicionalno glazbom i recitacijama izveli prigodan kulturno-umjetnički program.

Nakon otpjevanih himni učeničkog zbora OŠ Marije i Line, pod vodstvom profesorice Mirele Zemčak, polaganjem vijenaca odana je počast dvjema žrtvama Mariji i Lini. Gradonačelnik Vili Bassanese u svojem je obraćanju govorio o značaju borbe Marije i Line 1944. godine, koje predstavljaju simbol svih hrabrih sugrađana koji su se nesebično borili za slobodu svojeg naroda. Oni danas u našim sjećanjima predstavljaju simbol hrabrosti, ustrajnosti, odanosti i žrtve.

„Na današnji dan, 28. ožujka 1944. godine, na mjestu gdje se upravo nalazimo, dogodio se neopisiv zločin. Zločin koji je ukrao dva života, ukrao mladost, budućnost i nadu u bolji život. Povijesna tragedija našega kraja još danas u nama budi tugu, razočaranje, patnju i bol. Gubitak naših heroina Marije i Line trajno je ostao i ostat će urezan u naša pamćenja. Jer zahvaljujući njima, mi smo danas tu.“ rekao je gradonačelnik.

U okviru komemoracije i ove je godine održan tradicionalni literarni natječaj za učenike umaških osnovnih škola u organizaciji UAB-a Bujštine. Stručni žiri odabrao je tri rada na hrvatskom te tri na talijanskom jeziku. Najbolje su radove napisali Gaia Turina iz OŠ Marije i Line te Alex Ćetojević iz TOŠ „Galileo Galilei“. Na samom kraju komemoracije je profesorica Sanja Zakinja, zamjenica ravnatelja OŠ Marije i Line Mate Vidovića, pozdravila sve nazočne te najavila drugi dio okupljanja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa