Post festum: Kako su lokalci (pre)živjeli Outlook i Dimensions

0
Neki posjetitelji Dimensionsa odmaraju na hidrobazi
Neki posjetitelji Dimensionsa odmaraju na hidrobazi

Dva velika glazbena festivala svjetskih razmjera održana su u svega tjedan dana razmaka u Štinjanu nedaleko Pule i više nego ikad uzdrmali inače mirnu svakodnevicu toga područja.

Iako neki zbog gužve, buke i smeća kukaju, drugi zadovoljno trljaju ruke. I to s razlogom jer su mnogi zahvaljujući velikim manifestacijama, profitirali.

Ne bi li se uvjerili da je održavanje ovakvih festivala itekako dobro došlo, posebno u inače mrtvoj posezoni, obišli smo Puntiželu i Štinjan dva dana nakon održavanja posljednjeg festivala, Dimensionsa.

Osim pokojeg umornog posjetitelja, koji odmara na tzv. hidrobazi uz more, i gostiju na odlasku, na tom području gotovo nikoga nema, a zaposleni taksisti odvoze ih na autobusnu stanicu u Puli ili u zračnu luku.

Taksisti su imali posla preko glave a u pomoć su im priskočili i Štinjanci
Taksisti su imali posla preko glave a u pomoć su im priskočili i Štinjanci

Vlasnica praonice rublja u Štinjanu, Marijana Švraka kaže kako gosti održanih festivala „možda malo čudno izgledaju“ ali su fini i pristojni. Njena je praonica rublja upravo zahvaljujući festivalima vrlo dobro radila. „S obzirom da su iznajmljivači u Štinjanu imali krcate apartmane, tako sam i ja, s obzirom da im perem plahte, imala više posla nego inače u ovo doba“, rekla je uz napomenu da iznajmljivači za te dane zarade koliko nisu za čitavu godinu.

„Ipak, dok se jedni hvale kako inače nikad ne zarade 50 eura za gosta koji u apartmanu samo prespava, drugi se žale da su im zaflekali plahte i tvrde da si iduće godine neće priuštiti tu agoniju u posezoni. Ti isti će i sljedeće godine, zbog dobre zarade, sigurno opet iznajmiti apartmane“, priča Švraka i veli da su te manifestacije odlične za oživljavanje inače mrtve sezone.

Vlasnica praonice rublja izuzetno je zadovoljna
Vlasnica praonice rublja izuzetno je zadovoljna

Kaže kako su naši ljudi uvijek nečim nezadovoljni ali, smatra, itekako imamo na što bit ponosni i koristiti sve blagodati naše obale da privučemo goste i u listopadu, ne samo rujnu.

Iz Herculanee smo doznali da su za trajanja Outlooka u bajama pokupili 15 kubika smeća, dok na Dimensionsu oni za to nisu bili zaduženi. No, za čistoću su se pobrinuli organizatori koji su tijekom festivala 24 sata na dan imali ekipe za čišćenje i iza sebe nisu ostavili nikakav otpad. Mnogi su se Štinjanci angažirali i skupljali plastične boce te (i) na tome zaradili. Mnogi su prevozili goste do Pule i natrag, a ugostitelji i vlasnici marketa imali su više posla nego inače u ovo doba i samim time privredili koju kunu više za „mrtvu“ jesen i zimu koje slijede. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Neki gosti odlaze tek dva dana nakon završetka festivala
Neki gosti odlaze tek dva dana nakon završetka festivala

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa