Bijeli čempresi pazinskog umjetnika Elvisa Bertona u Zaprešiću

0
Elvis Berton "Bijeli čempresi"
Elvis Berton "Bijeli čempresi"

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić, u Galeriji Razvid 14. rujna u 19 sati otvara se samostalna izložba likovnog umjetnika Elvisa Bertona iz Pazina. Berton će u Zaprešiću izložiti ambijentalnu instalaciju "Bijeli čempresi",  koju je premijerno predstavio u rujnu prošle godine na Festivalu vizualnih umjetnosti "Arterija 2" u Novigradu, a zatim i u Galeriji Juraj Klović u Rijeci.  Izložba ostaje otvorena do 10. listopada.

Iz predgovora povjesničarke umjetnosti Gordane Trajković: Elvisa Bertona poznajem od 2001. godine kada sam otvarala jednu od njegovih prvih samostalnih izložbi. Bila je to ljubav na prvi pogled. Barem s moje strane. Preda mnom čovjek, autor, pun životne radosti i želje ostalima širiti svoju kreativnu strast, a iza njega, poput osobne iskaznice ili vizit-karte, ciklus radova iz kojih je šikljala nepatvorena radost stvaranja.…

…Danas, dvanaest godina kasnije, isti čovjek, ista nepomućena stvaralačka radost i žar u očima, a u nas gledaju i među nama stoje, kao i mi u njih i među njima, bijeli čempresi. Riječ je o ambijentalnoj instalaciji (iako mogu funkcionirati i kao objekt-jedinka) pod istoimenim nazivom, Bijeli čempresi, u kojima ovaj versatilni autor prvi put spaja metal i drvo na način da je, "kao i dosad, mimetička sastavnica gotovo u potpunosti odbačena, dok je osnovno izražajno sredstvo oprostoreni crtež metalnih linija"  i velike drvene plohe. Svega godinu dana ranije čempresi su prvi put opredmećeni u seriji izvanrednih, gotovo minimalističkih akrila na platnu, a Bijeli su čempresi svojevrsna ambijentalna 3D izvedenica, monokromna intervencija u prostoru. Infantilna, oblikovno jednostavna i primitivna crta ovih samodopadnih visokoestetiziranih potpuno bijelih objekata uz asocijativnost oblika i sugestibilnost naziva ono je što Berton baštini od samog početka, a morfološkim pročišćenjem koje je dosegao u ovoj etapi stvaralačkog puta samo je korak od ultimativne redukcije.

Bijeli čempresi logičan su nastavak minimalističke crte koja se u preglednom i dosljednom Bertonovom stvaralaštvu kontinuirano javlja, a tko zna kakve nam vizualne delicije sprema njegovo slijedeće (ludičko ili kontemplativno?) preispitivanje i promišljanje vlastitog stvaralaštva.

Elvis Berton rođen je 1970. u Pazinu. Izlaže od 2000. godine na sedamnaest samostalnih i više od četrdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Austriji, SAD-u, Nizozemskoj i Sloveniji. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Član je HDLU-a Zagreb. Živi i stvara u Pazinu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa