Udruga slijepih: Slijepi članovi biciklističkog kluba Tandem s vodičima volonterima sudjeluju na Parenzani

0
Klub uključiuje slijepe osobe i obučene volontere
Klub uključiuje slijepe osobe i obučene volontere

Udruga slijepih Istarske županije Pula održala je prošli tjedan pripremne sastanke oko  organizacije obilježavanja nacionalnog dana volontiranja koji će se 21. rujna, po drugi put, održati u čitavoj Hrvatskoj pod sloganom "Volontiraj - budi promjena",  kao i oko sudjelovanja svojih članova 30. rujna u rekreativnoj  biciklijadi  Parenzana.

Prvi pripremni sastanak s Volonterskim centrom Istra na kojem su sudjelovali predstavnici Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić, Zlatko Sandrić te Jasna Guerin i predstavnici Volonterskog centra Istra Suzana Fraberger i Elvis Fekete, održan je 5. rujna, a drugi, sastanak članova biciklističkog kluba slijepih Istarske županije "Tandem", osnovanog prošle godine, koji uključuje i slijepe osobe i obučene volontere održan je 7. rujna.

Slijepi članovi biciklističkog kluba "Tandem" su nakon sastanka krenuli u kraću vožnju koju su vodili videći članovi kluba, tandem bike vodiči volonteri: Biljana Bekić, Michele Fabro i Martin Čotar.

Podsjetimo, Udruga slijepih je u sklopu trogodišnjeg programa "Dobar dan  - usluga osobne asistencije slijepim osobama na području Istarske županije", financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, uvođenje inovativne usluge sigurne mobilnosti slijepih osoba putem tandem bicikla planirala kao jednu od ključnih programskih aktivnosti. Sredstvima Ministarstva kupljena su, zasada, četiri tandem bicikla, peti bicikl donirala je Istarska županija, a u tijeku je i realizacija kupovine šestog tandem bicikla, rezultat donacije Javne ustanove "Kamenjak". Do kraja trogodišnjeg programa planirana je sredstvima Ministarstva nabavka još 8 tandem bicikla.

Grad Pula dao je na korištenje prostor od 42m2, u neposrednoj blizini Arene, za smještaj tandem bicikla. Provedena je, pod vodstvom bicikliste i višeg savjetnika Istarske županije u Uredu za turizam Martina Čotara, obuka zainteresiranih volontera koju je uspješno završilo  8 volontera, a održano je i niz rekreativnih tandem bike vožnji. Aktivnost je prezentirana i demonstrirana i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću 20. kolovoza 2011. godine za vrijeme njegova boravka u Puli.

Da bi se usluga inovativne sigurne mobilnosti slijepih osoba zaživjela u svom punom opsegu potrebno je  stvoriti širu bazu obučenih volontera koji su spremni zajedno sa slijepom osobom, a nakon što uspješno prođu obuku, voziti tandem bicikl. Manifestacija "Hrvatska volontira" prepoznata je još prošle godine  kao dobar način promidžbe programa i senzibilizacije javnosti o potrebama slijepih osoba: Udruga slijepih Istarske županije Pula taj je dan, zajedno s partnerima na projektu Volonterskim centrom Istre i Crvenim križem Pula, organizirala promotivnu biciklijadu u Puli po nazivom "Zajedno prema cilju" kao i  predstavljanje programa ispred Zlatnih vrata te upisivanje u bazu volontera.

Ove godine, jednako tako, planira se s partnerom Volonterskim centrom Istra obilježavanje nacionalnog dana volontiranja prigodnom biciklijadom te interaktivnim predstavljanjem Udruge i aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti. Udruga slijepih Istarske županije Pula omogućit će  zainteresiranim građanima i potencijalnim volonterima da isprobaju vožnju na tandem biciklima, uz sigurno vođenje već obučenih tandem bike vodiča-volontera, da to naprave sa i bez poveza na očima te da se upišu u bazu volontera Udruge slijepih Istarske županije Pula.

Udruga će, nakon toga, za sve zainteresirane i upisane volontere provesti edukaciju i obuku za sigurnu vožnju slijepih osoba na tandemima. Volonterski centar Istra sudjelovat će pri organizaciji i medijskoj promociji navedenog događanja  a na sam dan će svim zainteresiranim dijeliti volonterske knjižice i informacije na koji se način građani mogu uključiti u volonterske projekte u Hrvatskoj i inozemstvu.


Kao i prošle godine, Udruga slijepih Istarske županije Pula će omogućiti članovima biciklističkog kluba "Tandem" sudjelovanje na rekreativnoj biciklijadi Parenzana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa