Lov(ci) na rake

Premantura u mreži ribarskih priča i sjećanja

0
S predstavljanja knjige
S predstavljanja knjige

Predstavljanje publikacije „Lov(ci) na rake - Premantura u mreži ribarskih priča i sjećanja“ Javne ustanove Kamenjak i udruge Postav – Razvoj komunikacije u kulturi održano je 23. ožujka u prostoru JU Kamenjak u Premanturi.

Brojnim okupljenima obratili su se Nina Skoko iz JU Kamenjak te Nuša Hauser i Boris Vincek iz udruge Postav. Skoko je u svom pozdravnom govoru napomenula da se objavljivanje publikacije nadovezuje na uspješnu istoimenu izložbu koja je bila postavljena u premanturskoj Školi na placi 2016. godine i koja je obilježila početak suradnje s udrugom Postav za koju se nadaju nastavku na temama od važnosti za lokalnu zajednicu Premanture.

Nuša Hauser je govorila o odabiru teme lova na rakove te zašto je ona povijesno važna i specifična za Premanturce.

- Nakon što smo odabrali temu započeli smo terensko i bibliografsko istraživanje. Mario Buletić i ja smo bili zaduženi za razgovore s informatorima, snimanje audio i video materijala dok se za bibliografsko istraživanje pobrinula Ivana-Nataša Turković. Prvenstveno bih htjela zahvaliti našim sugovornicima koji su nam ispričali svoje priče o lovu na rakove, poveli na more i posudili predmete i fotografije za izložbu, a to su: Gianni, Moris i Robert Giotta, Mario Hauser, Ivan (Giovanin) Mihovilović, Ugo Virgilio i Darko Kuzmanić. Potom je uslijedilo sadržano i vizualno oblikovanje izložbe te njeno postavljanje. Tekstove je uredio Boris Vincek, dizajnerski dio posla odradila je Tihana Nalić, a ilustracije je izradio Dean Paus, kazala je Hauser.

Boris Vincek je govorio o sadržaju publikacije te o temama koje se u njoj obrađuju.

- Tekstovi u publikaciji su zapravo preslika materijala sa izložbenih panoa, objavljeni su i na engleskom i na talijanskom jeziku, a teme se tiču svih fenomena vezanih uz lov na rakove. U uvodnom se dijelu govori o povijesti Premanture te o vrsti rakova koje Premanturci love. Slijedi poglavlje o povijesti ribarstva, samom lovu na rake i ribarskim alatima koji se pri tome koriste, a posebno poglavlje posvećeno je patani. Potom se govori o trgovini rakovima koja je bila iznimno važna sve do 80-ih godina prošlog stoljeća. Neizostavno je bilo i poglavlje o pripremi rakova kao i ono o premanturskoj Fešti od raki koja se održava čak i kada rakova ima jako malo ili kad ih uopće nema. Na kraju se nalazi popis predmeta izloženih na izložbi te poveznice na video uratke koji su bili dio izložbenog postava, a publikacija obiluje i fotografijama iz privatnih zbirki Premanturaca. Nadamo se da ćete prigrliti ovu publikaciju kao što ste prigrlili i izložbu te da smo s njom uspjeli uspješno prenijeti vašu povijest i vaše priče jer je to bio naš cilj, kazao je Vincek.

On je dodao da su tijekom istraživanja i oblikovanja izložbe prikupili raznolik i bogat materijal koji trenutno nije dostupan javnosti, no koji bi svoje mjesto mogao naći na nekoj digitalnoj platformi. Na to se nadovezala Nuša Hauser koja je izrazila želju za daljnjim istraživanjima drugih aspekata ribarstva i kulture mora na području Premanture i akvatorija Južne Istre.

Publikacija koje ja štampana u tisuću primjeraka podijeljena je svim zainteresiranima, a bit će dostupna i na info pultu JU Kamenjak.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa