Stanari kraj Arene pišu Miletiću: Zbog hokeja ne možemo spavati

0
Stanari: Već danima podnosimo nesnosnu i iritirajućubuku iz uređaja koji su postavljeni u parku Nimfej za potrebe odigravanja Ice Fevera, hokejaških utakmica u amfiteatru
Stanari: Već danima podnosimo nesnosnu i iritirajućubuku iz uređaja koji su postavljeni u parku Nimfej za potrebe odigravanja Ice Fevera, hokejaških utakmica u amfiteatru

Nezadovoljni bukom i strkom nastalom zbog Arena Ice Fevera, stanari koji žive kraj Arene uputili su gradonačelniku Borisu Miletiću otvoreno pismo. „Potpisa bi bilo i više, ali je dio stanara već odselilo jer nisu više mogli izdržati ovu nesnosnu buku o kojoj je riječ u pismu. Jedna je obitelj unajmila apartman u Barbarigi, drugi je stanar kod rodbine u Pazinu, a treća se obitelj upravo seli kod prijatelja“, stoji u obrazloženju pismo.

„Preostali stanari“ koji žive kraj Arene napisali su: „Poštovani gradonačelniče, mi stanari koji živimo u okolici Arene već danima podnosimo nesnosnu i iritirajućubuku iz uređaja koji su postavljeni u parku Nimfej za potrebe odigravanja Ice Fevera, hokejaških utakmica u amfiteatru. Buka traje stalno, bez prekida, a uređaji se ne gase ni noću, dapače, upravo tijekom noćnih sati rade punom parom i najjače bruje. Poznato nam je da će ovi uređaji biti upaljeni sve dok ne završe hokejaške utakmice, dakle do 16. rujna. Stoga mi koji imamo tu (ne)sreću da živimo uz Arenu nećemo punih deset dana moći normalno spavati, a niti normalno živjeti. Buka je takva da moramo napuštati svoje domove i tijekom dana, jer vibracije ulaze u naše stanove i kuće i pored zatvorenih prozora. Djelatnici koji su postavljali ove uređaje izrazili su žaljenje jer su svjesni buke koju proizvode i kazali su da ih nisu nikada postavljali tako blizu domova. Zbog ovih vibracija osjećamo mučninu u želucu, glavobolje, nervozu, bolove u ušima... Među nama ima i kroničnih bolesnika kojima naročito smeta ova buka, a i ljudi koji se bave iznajmljivanjem turistima zbog čega su izgubili goste. Oni koji rade ne mogu normalno funkcionirati na poslu zbog neprospavanih noći, a poslodavci za to nemaju razumijevanja.

Zbog ove hokejaške predstave, pojačana je i nadograđena trafostanica koja se nalazi tik uz stambenu zgradu pa strahujemo zbog njenog štetnog zračenja na naše zdravlje. Užasnuti smo koliko ste u kratkom vremenu bezobzirno oštetili naše okruženje u kojem živimo!

Kao prvi čovjek grada trebali biste brinuti o svim građanima podjednako, a ne da nas, koji živimo uz Arenu, tretirate kao građane drugog reda i tako već godinama. Podnosimo svakog ljeta sve priredbe čije održavanje Vi odobravate, ali nikada do sada pripreme oko jedne manifestacije nisu trajale dva tjedna, čak i više, a čitavo to vrijeme od Vas nismo čuli ni riječ upućenu nama koji zdravljem plaćamo ovu buku. Kao da ne postojimo!

Zbog svega toga, neki od nas koji imaju kamo, već su preselili kod rodbine ili prijatelja, drugi razmišljaju o hotelu, ali nemaju svi novaca za to, a i konačno zbog čega bismo plaćali hotel i selili kad mi živimo na svojem! Dakle, Grad nama onemogućava da uživamo u svojem vlasništvu!

Stoga tražimo od Vas da odmah riješite ovaj problem koji ste Vi prouzročili, žrtvujući nas bez dvoumljenja, prvenstveno za nečiji profit.Tražimo da nas odmah primite na razgovor da razriješimo problem sada, a ne nakon okončanja svih priredbi! Nije potrebno naglašavati da ste nas trebali i prije početka obavijestiti čemu ćemo biti izloženi te s nama postići dogovor o tome kako ćete nas zaštiti jer vi ste i naš gradonačelnik, zar ne gospodine Miletiću?“, stoji u pismu stanara koji žive kraj Arene.

Potpisi devetero nezadovoljnih stanara
Potpisi devetero nezadovoljnih stanara

Miletić: Za spektakl svjetskih razmjera moramo nešto i pretrpjeti

Gradonačelnik Pule Boris Miletić odgovorio im je da će se pozivu građana na sastanak rado odazvati i osobno se uvjeriti u razmjere buke, te s organizatorima pokušati iznaći neko rješenje.

„Vjerujem da građani Pule, uključujući i devet potpisnika pisma kojim se upozorava na buku uzrokovanu pripremama za ledeni spektakl u Areni, razumiju koliki je značaj predstojeće manifestacije, kao i drugih manifestacija koje se upriličuju u Areni, ali i općenito u Puli. Želimo li da grad živi i izvan špice turističke sezone, svi zajedno moramo biti spremni na kompromise, jer veći dio godine Pula, na žalost, ionako nije visoko posjećen grad.

Činjenica je da organizacija događanja ovih razmjera zahtijeva strpljenje i prilagodbu životne svakodnevice, jer riječ je o kompleksnim i tehnički zahtjevnim radovima. Razumijem da građane koji žive u okolici Arene buka od radova ometa, no održavanje ovakvih manifestacija u interesu je svih nas, svih građana Pule i grada u cjelini. Naša Arena povijesna je baština Pule i građevina velikog kulturnog i turističkog potencijala, na nama je da ju zaštitimo i sačuvamo za generacije koje dolaze, da u nju ulažemo, ali i da koristimo mogućnosti koje ona otvara za daljnji gospodarski razvoj grada i posljedično - dobrobit građana.

Hokejaški spektakl u Areni, iako još nije ni započeo, svijetu nas je već predstavio na jedinstven i dosad neviđen način. Oduševljenje javnosti ovim događanjima nam donosi i konkretne rezultate; interes za turističkim posjetima Puli u postsezoni raste, a sigurno je da će i financijski učinci  na kraju godine biti zadovoljavajući. Glazbenim festivalima Outlook i Dimensions koji su za nama te hokejaškim spektaklom u rimskom amfiteatru kao krunom ovogodišnje sezone, Pula se na karti svijeta pozicionirala kao grad koji mnogi žele ne samo posjetiti i razgledati, već mu se i svake godine iznova vraćati“, stoji u odgovoru gradonačelnika Miletića.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa